U bent hier
185.000 euro voor 62 verkeersveilige initiatieven
40 scholen van het basisonderwijs en 22 gemeenten kregen in 2016 in totaal 185.000 euro aan subsidies voor investeringen in verkeersveiligheid. Met het label 10op10 ondersteunt de provincie scholen bij de aankoop van bijvoorbeeld fietsen of verkeersborden om in te zetten bij de verkeerslessen. Ook infrastructuurwerken in de schoolomgeving kunnen via de gemeenten op een provinciale subsidie rekenen. In 2016 konden scholen ook voor het eerst subsidies krijgen voor de aankoop van een nieuwe fietsenstalling, hier maakten 11 scholen gebruik van.
Met 10op10 zet de provincie samen met basisscholen in op praktijklessen verkeer, een veilige schoolomgeving en het betrekken van ouders. Gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens licht toe: “De provincie Antwerpen ondersteunt via 10op10 de aankoop van onder andere verkeersborden of fluohesjes zodat kinderen in een beschermde omgeving kunnen oefenen. Zo leren ze zich later veiliger in het verkeer te verplaatsen. Ook gemeenten kunnen een beroep doen op onze ondersteuning om zo de schoolomgeving veiliger maken. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld een VERO installeren, een uitgestippelde oefenroute voor voetgangers en fietsers langs verschillende verkeerssituaties.”
Provincie Antwerpen kende in 2016 185.000 euro toe aan de verkeersveilige projecten van 40 scholen en 22 gemeenten. Hiervan vroegen 11 scholen de nieuwe subsidie voor fietsenstallingen aan. “Door het plaatsen van een kwaliteitsvolle fietsenstalling zetten scholen hun verkeerseducatieve werking kracht bij. Kinderen die met de fiets komen, verdienen een veilige en overdekte stalplaats. Bovendien moedigen we kinderen en hun ouders aan om voor de fiets te kiezen. Zo slaan we twee vliegen in één klap.”, aldus gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens.
Ter Speelbergen in Heist-op-den-Berg en De driemaster in Retie, scholen voor buitengewoon onderwijs, zetten in op praktijklessen
Ook in het buitengewoon onderwijs is er enthousiasme om de leerlingen voor te bereiden op hun (semi-)zelfstandige deelname aan het verkeer. De subsidies gaan naar fietsen en andere verkeersmaterialen. Gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit Luk Lemmens legt uit: “Voor het buitengewoon onderwijs voorziet 10op10 een aangepaste begeleiding. De kinderen oefenen regelmatig op de speelplaats om hun stap- en trapvaardigheden eerst te automatiseren. Als ze dan later in het echte verkeer oefenen, zijn ze beter voorbereid om hun aandacht op de verkeerssituatie te vestigen.”
Gemeenten Duffel, Herenthout en Stabroek leggen een VerkeersEducatieve ROute (VERO) aan
Met 10op10 oefenen leerlingen hun verkeersvaardigheden eerst op de speelplaats en daarna bijvoorbeeld op een VERO in het echte verkeer. Zo leren kinderen actief deelnemen aan het verkeer: ze oefenen specifieke vaardigheden, passen de verkeersregels toe, leren de betekenis van verkeersborden en leren omgaan met reële gevaren onder begeleiding van hun leerkrachten.
2.000 euro subsidie voor schoolroutekaarten in Puurs
Veilig, aangenaam en milieuvriendelijk naar school met de schoolroutekaarten van de gemeente Puurs. Wat is de veiligste route naar school? Zijn er knelpunten op die weg? Waar kun je begeleid oversteken? Welke grote parkings liggen er in de buurt van de school? Niet alleen veilig, maar ook een bewuste keuze om meer kinderen en hun ouders voor de fiets te doen kiezen.
Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde voor mobiliteit