U bent hier
20.000ste bezoeker in Antwerps pop-uprecyclagepark
Sinds 2017 organiseert stad Antwerpen pop-uprecyclageparken. Dit zijn tijdelijke recyclageparken die een dag in een specifieke buurt staan. Vandaag verwelkomde de stad de 20.000ste bezoeker in de Kerkhofblommestraat te Merksem.
Sinds de start van het project in 2017 organiseerde stad Antwerpen 86 pop-uprecyclageparken. Het eerste jaar werden er 3705 bezoekers geteld, het tweede jaar 5680. 2019 was een topjaar met 6849 bezoekers. Door de coronacrisis zijn er in 2020 minder pop-ups georganiseerd waardoor er maar 2781 bezoekers waren.
Tijdens het pop-uprecyclagepark in de Kerkhofblommestraat in Merksem werd de 20.000ste bezoeker verwelkomd.
“Normaal ga ik naar het gewone recyclagepark in Deurne maar dit pop-uprecyclagepark staat vandaag vlakbij mijn huis, heel erg handig en makkelijk. Ik had nog wat KGA, hout en elektro liggen waar ik nu vanaf ben”, aldus Lieve uit Merksem.
Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau: “Met de pop-uprecyclageparken willen we burgers helpen die moeilijk te been zijn of die geen wagen hebben om naar een recyclagepark te rijden. We zijn zeer tevreden dat al 20.000 Antwerpenaren hun weg hebben gevonden naar de pop-uprecyclageparken. Ook het recyclagepunt is een groot succes met bijna 21.000 bezoekers sinds afgelopen zomer.”
Het pop-uprecyclagepark is samen met het recyclagepunt de perfecte aanvulling op de gewone recyclageparken. Het recyclagepunt is een mobiele container die naar markten en pleinen komt en waarnaar mensen kleine spullen kunnen brengen.
Bijna 630.000 kg ingezameld afval
Op de pop-uprecyclageparken werd in totaal 241.000 kg metalen, 150.000 kg grofvuil, 71.000 kg papier en karton, 43.000 kg hout en 38.000 kg steenpuin ingezameld. Ook werd er nog 85.000 kg afval in andere categorieën binnengebracht zoals elektrische apparaten, harde plastic, textiel en andere kleine afvalsoorten. Het ingezamelde afval wordt afgevoerd naar het dichtstbijzijnde recyclagepark.
Net als in een gewoon recyclagepark zijn alle afvalsoorten gratis behalve grofvuil, dat 10 cent per kilo kost. Omdat de capaciteit kleiner is, wordt wie met de wagen komt of te grote hoeveelheden bij zich heeft, doorverwezen naar de gewone recyclageparken.
Op www.antwerpen.be/pop-uprecyclagepark staan alle datums en locaties, alsook informatie over welke soorten afval (gratis of betalend) binnengebracht mogen worden.
Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor stads- en buurtonderhoud