U bent hier
Kleurrijk Gezond: gezond eten en bewegen voor een kleurrijke doelgroep
Het project ‘Kleurrijk Gezond’ wil gezond eten en bewegen bevorderen in Antwerpen. Het richt zich naar inwoners van diverse herkomst, hun verenigingen en de welzijns- en gezondheidszorg. Heel wat partnerorganisaties werken eraan mee: Antwerps integratiecentrum de8 vzw, Logo Antwerpen vzw, VIGeZ vzw en stad en OCMW Antwerpen. Samen ontwikkelden ze de interactieve methodiek ‘Gezond eten en bewegen’. Ze stelden ook een informatiepakket samen dat op een prikkelende en positieve manier de bewoners en hulpverleners wil informeren en sensibiliseren.
Een lerend netwerk
Hulpverleners uit verschillende organisaties merkten dat er te weinig informatie rond gezonde voeding en levensstijl doorstroomde naar etnisch-culturele minderheden. Het bestaande aanbod was vaak ontoegankelijk voor hen. Bovendien signaleerden groepswerkers en voedingsdeskundigen dat ze de juiste hulpmiddelen misten om die doelgroep te informeren. Daarom richtten ze het lerend netwerk ‘Kleurrijk Gezond’ op. Het doel van dat netwerk is om vanuit de praktijk te zoeken naar een effectieve manier om de gezondheid van mensen met een diverse culturele achtergrond te bevorderen.
Informatiepakket
Vandaag stelde Kleurrijk Gezond het informatiepakket ‘Gezond eten en bewegen’ voor. Het is een handig hulpmiddel waarmee diverse doelgroepen een prikkelende infosessie op maat kunnen krijgen. Interactieve oefeningen en visuele hulpmiddelen zorgen ervoor dat het thema meer gaat leven. Complexe informatie wordt herkenbaar en op een bevattelijke manier gebracht. Wie deelneemt aan de cursus, leert hoe hij met een paar kleine aanpassingen gezonder kan gaan leven.
Training en servicepunt
In een servicepunt kregen diëtisten en groepswerkers training om aan de slag te gaan met de methodiek van Kleurrijk Gezond. Een pool van lesgevers staat nu klaar om de infosessies ‘Gezond eten en bewegen’ te geven aan allerhande groepen. Kleurrijk Gezond voorziet nog voor het einde van het jaar een nieuwe trainingsreeks. Iedereen die graag een sessie wil organiseren voor een groep, kan terecht in het servicepunt.
Breed verspreiden
Het informatiepakket en de methodiek werden ontwikkeld vanuit de praktijk. Lesgevers, verenigingen, organisaties en doelgroepen namen deel aan de testsessies. De methodiek werd al met succes geïntroduceerd in een brede waaier van settings zoals oudergroepen, culturele verenigingen, lesgroepen voor volwassenen, welzijnsvoorzieningen, buurtgroepen enzovoort. De partners willen ook verder samenwerken met organisaties, potentiële lesgevers en verenigingen binnen de verschillende etnisch-culturele minderheden. Kortom, al wie actief is in het bevorderen van de gezondheid bij de brede bevolking.
Verantwoordelijke schepen: Liesbeth Homans, OCMW-voorzitter en schepen voor sociale zaken en diversiteit