U bent hier
Schepen Van Campenhout keurt brownfieldconvenant voor slachthuissite in Damwijk goed
Vandaag besliste het college om het ontwerp brownfieldconvenant voor de slachthuissite in de Damwijk goed te keuren en aan de gemeenteraad voor te leggen. Hiermee engageert de stad zich om mee te willen instappen in een dergelijk convenant. Een brownfieldconvenant is een instrument dat wordt ingezet om verwaarloosde of onderbenutte gronden - zogenaamde brownfields - te herontwikkelen. De opmaak van dit convenant sluit aan bij het proces dat de stad heeft opgestart om tot een kwalitatieve herontwikkeling van de terreinen in kwestie te komen.
Nood aan herbestemming
Het stedelijke slachthuis sloot definitief de deuren in 2006. Sindsdien is de huidige bestemming van de hele slachthuissite - in 2001 vastgelegd in een bijzonder plan van aanleg - achterhaald. Met uitzondering van een aantal vleesverwerkende bedrijven aan de rand, ligt de acht hectare grote site er vandaag grotendeels ongebruikt bij. De stad besliste een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken om haar ambities voor de site te kunnen realiseren: een gemengde kwalitatieve ontwikkeling waarin wonen op een doordachte manier wordt verweven met diensten, bedrijvigheid en recreatie.
Nood aan samenwerking
Aangezien bij de herontwikkeling van dergelijke grote terreinen heel wat partijen betrokken zijn, wordt gezocht naar een structurele manier van samenwerken. Een brownfieldconvenant formuleert klare en duidelijke werkafspraken tussen alle betrokken administraties, instanties en personen.
Met het brownfieldconvenant engageren alle partijen zich tot de ontwikkeling van de slachthuissite tot een gemengd, kwalitatief en ontsluitbaar project met bestemming wonen, diensten, recreatie en bedrijvigheid. De stad zal het initiatief nemen om deze bestemming verder te detailleren in samenspraak met alle betrokken partijen. De betrokkenen zijn de stad Antwerpen, AG Stadsplanning Antwerpen, AG VESPA, de eigenaars van de gronden en de projectontwikkelaar, de Vlaamse overheid en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).