Vier innoverende, duurzame projecten ontvangen steun van de stad

Op 12 december 2014

Antwerpen wil met zijn projectenfonds ‘Duurzame Stad’ innoverende en duurzame projecten een financieel duwtje in de rug geven en trok daar dit jaar 100 000 euro voor uit. Drie keer per jaar krijgen bewoners, groeperingen of bedrijven de kans om een projectvoorstel in te dienen. Tijdens de laatste ronde van 2014 kreeg de jury maar liefst negen projecten voorgesteld. Vier daarvan wisten de jury volledig te overtuigen en ontvangen een premie. Ook volgend jaar voorziet de stad centen voor het projectfonds ‘Duurzame stad’.

Antwerpen wil een duurzame stad zijn. Daar kan de inventiviteit van inwoners, bedrijven en kennisinstellingen toe bijdragen. Drie keer per jaar organiseert Antwerpen daarom een jury die projecten beoordeelt op hun innoverende duurzaamheid. Dankzij het projectenfonds ‘Duurzame Stad’ kunnen die projecten nadien ook echt van start gaan. Zo hoopt de stad het bereik van haar eigen campagnes en inzet rond duurzaamheid te vergroten.

Het college besliste om de vier projecten met de hoogste ranking te belonen.

Samen stadslandbouw waarmaken

Twee projecten willen van Antwerpen een stad maken waar stadslandbouw niet langer een onbekende is.

Het eerste project is van Stadslandbouw Antwerpen en wil een stadsbreed netwerk en platform tot stand brengen tussen Antwerpse professionele en niet-professionele stadslandbouwprojecten, zakenpartners en andere geïnteresseerden. Dit project krijgt maximaal 12 116,46 euro.

Het tweede project, is iets kleinschaliger, heet ‘Groenten uit Berchem’ en is van vzw Buurtwerk Posthof. Het moestuinproject ‘Boeren in de stad’ (11 moestuinen en meer dan 100 vrijwillige buurtbewoners) wordt uitgebreid en ingepast in een innovatief economisch concept, namelijk Buurtijd. Buurtijd is een ruilsysteem waarbij mensen uit Berchem een beroep op elkaar kunnen doen. Die lokale verankering en een mogelijkheid om het project ook naar andere districten uit te breiden, wist de jury te charmeren en levert een toelage op van maximaal 15 000 euro.

Energiebesparingsdoelstellingen in een contract vastleggen

De jury had ook oog voor projecten waarbij de energiedoelstellingen aan bod komen. Twee projecten ontvangen ondersteuning voor het experimenteren met een Energie Prestatie Contract (EPC), telkens voor een andere doelgroep.

Het Energie Prestatie Contract (EPC) mag niet verward worden met het Energie Prestatie Certificaat dat aan woningen of gebouwen wordt toegekend om het relatieve energieverbruik te duiden. Met een Energie Prestatie Contract worden duidelijke doelstellingen voor energiebesparing in een gebouw vooropgesteld. Een externe firma zorgt voor de uitvoering, financiering en opvolging van de energiebesparende maatregelen. De gebouweigenaar vergoedt de firma met de gerealiseerde besparing op zijn energiefactuur. Wordt de energiebesparing niet behaald, dan is het verlies voor de externe firma.

Ernst & Young (EY) kiest ervoor om schoolgebouwen budgetneutraal te verduurzamen. Dat doen ze door vier scholengroepen uit Antwerpen te coachen in de toepassing van een Energie Prestatie Contract EPC. Universiteit Antwerpen, Artesis Hogeschool, Steinerschool en Koninklijk Atheneum toonden zich bereid om met EY in zee te gaan. Dit project krijgt een toelage van maximaal 15 000 euro.

Factor4 bvba wil het systeem van EPC inzetten om een volledig appartementsgebouw te verduurzamen. Het projectvoorstel voorziet in de voorbereiding en realisatie van minimaal één energiebesparingsproject via EPC in een Antwerps groot appartementsgebouw. Bij een vervolgtraject wil Factor 4 deze werkwijze ook uitbreiden naar appartementsblokken met lagere inkomensgroepen. Factor 4 krijgt van de stad maximaal 20 000 euro om zijn project te realiseren.

De besparingen die via EPC-projecten worden gerealiseerd, zijn gewoonlijk veel hoger en langduriger dan bij een klassieke werkwijze, zijnde een energie-audit gevolgd door een eigen implementatie van de maatregelen. De stad is dan ook benieuwd naar de resultaten die hier neergezet kunnen worden. De Europese Commissie promoot het EPC sterk, maar de financieringstechniek is in België nog relatief onbekend en wordt nog maar weinig toegepast.

Ook in 2015

Bewoners, groeperingen, vzw’s, bedrijven of kennisinstellingen kunnen ook in 2015 deelnemen aan het projectenfonds. De deadlines voor het indienen van projecten liggen op 1 februari, 15 mei en 1 oktober.

Alle informatie voor het indienen van projecten is te vinden op de website van het EcoHuis Antwerpen: http://ecohuis.antwerpen.be/Ecohuis

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is