Zuhal Demir hekelt sectoriele boetes bedrijfsopleidingen

Op 18 januari 2012

Zo'n 63 sectoren riskeren een boete wegens onvoldoende opleidingsinspanningen. Opvallend is dat bedrijven soms moeten betalen terwijl ze toch de nodige inspanningen doen.

Op 12 januari is een ministerieel besluit verschenen van minister van Werk Monica De Coninck dat 63 sectoren op de zwarte lijst zet van sectoren die de eis om 1,9 procent van de loonmassa in opleiding te investeren niet halen.

Zuhal Demir, specialiste arbeidsmarkt van de N-VA, hekelt de zwarte lijst omdat het systeem discriminerend is. 'Een bedrijf dat wel zijn opleidingsinspanningen heeft betaald maar waarvan de sector onvoldoende inspanningen heeft geleverd, wordt in het huidige systeem gestraft en moet een extra bijdrage betalen', zegt Demir. 'Een bedrijf dat wel zijn opleidingsinspanningen heeft betaald maar waarvan de sector geen cao heeft gesloten, wordt ook gestraft en moet extra betalen. Dit is in strijd met het regeerakkoord', zegt Demir. 'Want het regeerakkoord bepaalt dat daar waar er geen sectorale overeenkomst bestaat, bedrijven die individueel de doelstelling respecteren niet zullen worden bestraft.'

Gaat het om een slordigheid, zoals er al eerder enkele door onder meer de N-VA aan het licht werden gebracht in verband met het haastwerk voor de begroting? De zwarte lijst met daarop 63 sectoren is opgesteld op basis van het advies van de sociale partners. 'Het lijkt erop alsof het hier om copy paste gaat van de lijst van de Nationale Arbeidsraad (NAR)', zegt Demir die de minister van Werk over de kwestie wil ondervragen in de bevoegde commissie.

Milquet

De opleidingsmaatregel is nog een erfenis van de vorige minister, Joëlle Milquet. Die publiceerde in april vorig jaar al een lijst. De nieuwe lijst is een lichte verbetering tegenover die van vorig jaar toen er 76 sectoren op prijkten.

Verschillende bedrijven hebben bij de Raad van State procedures aangespannen om het ministerieel besluit te laten vernietigen wegens schending van het rechtszekerheidsbeginsel en gelijkheidsbeginsel. Bedrijven die de 1,9%-norm halen, kunnen toch gestraft worden terwijl bedrijven die de 1,9% niet halen hun straf kunnen ontlopen. Bijvoorbeeld als hun sector globaal de norm haalt. De boete bedraagt 0,05% van de loonmassa. Dat geld wordt in het fonds voor educatief verlof gestopt. Demir ziet in het sanctioneringsmechanisme een techniek om bedrijven extra te belasten. Ze pleit voor een eenvoudig systeem: kijk gewoon of een bedrijf de norm haalt of niet. Een individuele sanctie is eerlijker. Vooral kmo's zoals bedrijfjes actief in de kleinhandel zijn slachtoffer van de collectieve sanctietechniek. 'Men verhoogt de loonlasten, terwijl ze al torenhoog zijn', zegt Demir.

© 2012 Corelio

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is