U bent hier
Al 314 bomen in Antwerpen rupsvrij gemaakt
De eikenprocessierups is in haar piekperiode gekomen. Over enkele weken veranderen ze in nachtvlinders, maar in tussentijd kunnen de brandharen van de rups bij contact jeuk en irritatie veroorzaken. In de stad Antwerpen werden al uit 314 bomen rupsennesten verwijderd.
Eikenprocessierupsen zitten vooral in eikenbomen. Ze hebben brandharen die bij aanraking kleine brandwonden aan de huid of irritatie aan ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Bomen met nesten worden afgespannen met een wit-rood lint, daar blijft u best uit de buurt. Als u toch in contact komt met rupsen of brandharen, spoelt u de huid of ogen goed met water.
De bestrijding van de rupsen is bezig sinds 4 juni. Door de warme zomer vorig jaar zijn er nu veel meer rupsen aanwezig. Alle meldingen die bij de stad binnenkomen, worden onderzocht en ingeseind bij een gespecialiseerde firma. De nesten worden binnen de 5 werkdagen manueel uit de bomen gehaald en vernietigd. Tijdens drukke periodes kan de verwerkingstijd oplopen, afhankelijk van de urgentie. Grote nesten in de buurt van (wandel)wegen, fietspaden en speelterreinen worden met prioriteit weggehaald. Kleinere nesten die zich hoog in de bomen of in dichtbegroeid bos bevinden, zijn minder prioritair.
75 locaties
De stad ontving tot nu toe meldingen over 75 locaties, in totaal werden er 314 bomen rupsvrij gemaakt. Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau: “De rupsen bevinden zich niet enkel in parken, maar ook in straatbomen of op pleinen. Omdat ze meestal hoog in de bomen zitten, is het niet evident de nesten uit te roeien. Het is erg belangrijk dat burgers niet zelf proberen de eikenprocessierupsen te bestrijden.”
Eikenprocessierupsen inseinen
Op uw eigendom
Laat de bestrijding over aan specialisten. Contacteer een bedrijf dat gespecialiseerd is in ongediertebestrijding. De Provincie Antwerpen maakte een lijst met bedrijven die eikenprocessierupsen bestrijden.Klik voor de rechtstreekse link naar deze lijst.
Op het openbaar domein
Ziet u eikenprocessierupsen langs fietspaden, wandelpaden en plaatsen waar veel mensen komen? Contacteer dan het Stedelijk Contactcenter via tel. 03 22 11 333 of info [at] stad.antwerpen.be.
Raadgeving Agentschap voor Zorg en Gezondheid
De microscopisch kleine brandharen van de eikenprocessierups kunnen de huid irriteren. Wanneer de haartjes met de wind worden meegevoerd, kun je ook last krijgen van irritatie van ogen en luchtwegen. Bij herhaaldelijk contact kunnen de symptomen erger worden. De klachten kunnen 1 tot 2 weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf.
Probeer zoveel mogelijk contact met brandharen te vermijden. Kom je toch in contact met de haartjes, begin dan niet te krabben en te wrijven, maar spoel en was huid of ogen goed met water. Vlak na de blootstelling kan je de huid ‘strippen’ met plakband om de brandhaartjes te verwijderen. Vermijd om via de kleding opnieuw in aanraking te komen met de haartjes. Was daarom je kleding zeer grondig met water en zeep (lang wasprogramma op een zo hoog mogelijke temperatuur).
Bij lichte symptomen is geen behandeling nodig. Wie last heeft van hevige jeuk, raadpleegt best een apotheker (anti-jeuk middelen). Bij ernstige klachten, ademhalingsmoeilijkheden: raadpleeg je huisarts. Meer informatie over de gezondheidseffecten van de eikenprocessierups vind je op www.eikenprocessierups.be.
Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor stads- en buurtonderhoud