U bent hier
Antwerpen maakt extra middelen vrij voor projecten toegankelijk deelvervoer
Stad Antwerpen voorziet een extra budget voor een project met deelfietsen voor mensen met een beperking of een beperkte mobiliteit. Ze onderzoekt ook hoe deelwagens voor deze doelgroep kunnen ingezet worden. Voor deze projecten wordt 100.000 euro uitgetrokken. De stad lanceert vandaag bovendien de website Toegankelijk Antwerpen, waarop toegankelijkheidsinformatie voor Antwerpenaren en bezoekers met en zonder beperking gebundeld staat.
Stad Antwerpen wil de keuzevrijheid op het vlak van mobiliteit van al haar inwoners en bezoekers verhogen, ook personen met een beperking of beperkte mobiliteit. Daartoe zet ze nu meer in op vervoersalternatieven.
Schepen voor gelijke kansen Karim Bachar: "We willen dat iedereen onbeperkt kan genieten van alles wat onze mooie stad te bieden heeft. Om dat te bereiken maken we nu extra middelen vrij voor meer toegankelijk vervoer. Daarnaast centraliseren we alle toegankelijkheidsinformatie op één handige website zodat mensen met en zonder beperking vol vertrouwen een uitstap kunnen plannen."
Fietsen
Op dit moment zijn er al enkele aangepaste fietsen beschikbaar in Antwerpen.
Luc De Rooms, oprichter en bezieler van AXIvzw, legt uit: "De stad en een aantal districten ondersteunden reeds een deelfietssysteem, namelijk RiksjaRijden van AXIvzw. Via dit verbindend initiatief, gestart in 2021, rijden vrijwilligers minder mobiele Antwerpenaren in riksja's en rolstoelfietsen rond. Daarnaast werkt RiksjaRijden nauw samen met stedelijke zorgcentra, dienstencentra, doelgroeporganisaties en buurtwerk. Door deze samenwerking kunnen deze organisaties gratis ritten aanbieden aan minder mobiele personen. De vraag naar deze mobiliteitsvorm is erg groot, zo zijn de 12 riksja’s van AXIvzw regelmatig allemaal bezet.”
Om het aanbod van toegankelijke fietsen in de stad te vergroten, zijn volgende pistes momenteel in onderzoek:
Een fietstaxi voor dagdagelijkse verplaatsingen, waarbij vrijwilligers op pad gaan met klanten in een riksja of rolstoelfiets.
Een uitleendienst met verschillende types fietsen en onderdelen (tandemfietsen, tri-bikes, elektrische aankoppelstukken…). Wie bijvoorbeeld de stad per fiets wil ontdekken, kan daar dan terecht.
Als eerste stap zal nu gezocht worden naar een fietsuitleendienst die de fietsen mee in zijn aanbod wil opnemen.
Wagens
Daarnaast zal Antwerpen volgend jaar onderzoeken hoe er behalve op deelfietsen, ook kan ingezet worden op deelauto’s voor personen met een beperking/beperkte mobiliteit. Zo kan er een bijkomend en betaalbaar verplaatsingsaanbod gerealiseerd worden voor die doelgroep.
De focus ligt daarbij in eerste instantie op het kunnen delen van rolstoelvriendelijke wagens van organisaties en particulieren.
Toegankelijk Antwerpen
Antwerpen lanceert bovendien een online kanaal rond toegankelijkheid: www.antwerpen.be/toegankelijke-stad.
Met deze website bundelt de stad alle toegankelijkheidsinformatie voor Antwerpenaren en bezoekers met en zonder beperking, gaande van beleid tot aanbod en dienstverlening. Zoals:
Informatie over praktische zaken waaronder:
het gedifferentieerd lees- en luisteraanbod van de Antwerpse bibliotheken;
het aanbod aan taxicheques;
de locaties en openingsuren van het toegankelijk publiek sanitair.
Tips en tricks over hoe je bijvoorbeeld je woning toegankelijker kan maken, of hoe de stad de toegankelijkheid wil verbeteren in samenwerking met experten en ervaringsdeskundigen.
Het kanaal zoals het nu gelanceerd is, is een startpunt. De komende maanden en jaren wil de stad de toegankelijkheidsinformatie online verder uitbreiden. Zo zal de informatie over het deelfietsenaanbod ook op dit kanaal worden geplaatst.
Karim Bachar - Schepen bevoegd voor gelijke kansen, integratie en inburgering en samenlevingsopbouw
Koen Kennis - Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie