Antwerpen past bestemming aan van recreatiecluster Moerelei in Wilrijk

Op 31 maart 2017, over deze onderwerpen: Stadsontwikkeling

De stad wil de recreatie in de zone tussen de Oudebaan, Moerelei en Elektronikalaan in Wilrijk ondersteunen en versterken. Om dit te doen, werd het ruimtelijke uitvoeringsplan ‘RUP recreatiecluster Moerelei’ opgemaakt. Het RUP herbestemt de zones uit het gewestplan, opdat de zones overeenkomen met de werkelijke situatie.

In de zone ‘recreatiecluster Moerelei’ in Wilrijk zijn vandaag heel wat recreatieve activiteiten aanwezig, waaronder de ski-, schaats- en wielerpiste. Hiervoor maakte de stad een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op: RUP Recreatiecluster Moerelei. Dit RUP wil de recreatie in de zone tussen de Oudebaan, Moerelei en Elektronikalaan ondersteunen en versterken. Om dit te doen, corrigeert het de bestemmingen van het gewestplan.

Geen zonevreemde bedrijven of woningen meer

Die bestemmingen bepalen wat er op deze plek wel en niet mogelijk is. Op dit moment komen de bestemmingen op papier namelijk niet meer overeen met de werkelijke situatie. Het centrale deel van het gebied heeft volgens het gewestplan de bestemming 'recreatiegebied'. Daaromheen

is aan zowel de oostelijke, zuidelijke als westelijke zijde een bufferzone ingekleurd. Het is deze bufferzone die maakt dat de skipiste, schaatsbaan, wip, enkele woningen en een stukje van het bedrijf Coca Cola zonevreemd zijn op dit moment. Dankzij het RUP wordt de bufferzone uit het gewestplan aangepast, zodat recreatieve functies zoals de skipiste en de wielerpiste volledig in de recreatiezone liggen.

Het RUP herbestemt het noordwestelijke deel van het plangebied tot zone voor indoorrecreatie. Binnen deze zone krijgen de skipiste, schaatsbaan en wielerpiste nieuwe ontwikkelingskansen en wordt het parkeren bij alle recreatieve activiteiten gebundeld. De centrale en oostelijke zones

worden herbestemd tot zone voor openluchtrecreatie. De bouwzones omvatten naast de bestaande bebouwing van de stadsboerderij en wip ook een zonevreemde woning en een locatie voor een nieuw clublokaal bij de voetbalvelden.

Aan de zuidelijke kant ligt het laagst gelegen en natste deel van het gebied. Dit herbestemt het RUP tot bufferzone, bedoeld voor de aanleg van waterbuffers en een visueel groenscherm. Ook het waardevolle bosje aan de Lievevrouwkesbosweg krijgt deze bestemming. Alle delen ten noorden van de Moerelei worden door het RUP herbestemd tot parkgebied, zodat het Schoonselhof en Fort 7 volledig als groengebied beschermd worden. Alle delen ten zuiden van de Elektronicalaan worden dan weer herbestemd tot bedrijvenzone, zodat de hele site van Coca Cola en het braakliggende perceel naast de skipiste binnen de juiste bestemming vallen.

Het RUP voorziet ten slotte in een traag netwerk dat doorheen de hele recreatiecluster loopt en de verschillende recreatieve activiteiten met elkaar verbindt. De Moerelei, de Oudebaan en de Elektronicalaan worden bestemd als zone voor publiek domein. Daarmee maakt het RUP de doortrekking van de Elektronicalaan mogelijk.

Wat zijn de reeds genomen stappen?

Om de uitvoering van het ‘RUP Recreatiecluster Moerelei’ mogelijk te maken, werden bij het RUP een voorkooprecht en een onteigeningsplan gevoegd. Beide werden samen met het RUP in een openbaar onderzoek voorgelegd aan de buurt van 12 december 2016 tot 9 februari 2017 . Bovendien kregen de buurtbewoners in december 2016 meer informatie over het RUP Recreatiecluster Moerelei.

Op 26 oktober 2015 gaf de stad toestemming aan de skipiste Aspen om de huidige constructie te vervangen door een indoor-infrastructuur. Met een ‘planologisch attest’ kreeg de eigenaar van de skipiste de garantie op een bouwvergunning. Bovendien verplichtte de stad zich hierdoor toe om de huidige juridische context van deze zone aan te passen in het ruimtelijk uitvoeringsplan.

In november 2016 werd het plan voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad. Vandaag werd het definitieve ontwerp voorgelegd op het college van burgemeester en schepenen. De definitieve vaststelling is voorzien in april 2017, na de goedkeuring door de gemeenteraad.

Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is