Antwerpen wint Agoria Smart City Award met Slim naar Antwerpen

Op 27 maart 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit

De stad Antwerpen mocht gisteren de Agoria Smart City Award in ontvangst nemen voor het project Slim naar Antwerpen. De website en app van Slim naar Antwerpen inspireren gebruikers om voor slimme mobiliteit kiezen en laten ze alle alternatieven ontdekken. Het is een belangrijk instrument om meer voertuigen uit de spits te halen en een vlotte bereikbaarheid van de Antwerpse regio te ondersteunen. Dankzij de multimodale routeplanner en de manier waarop data gedeeld worden, is het een geavanceerde tool.

Antwerpen bemachtigt dit jaar de Agoria Smart City Award. Drie andere projecten worden bekroond voor de Smart City Awards in de deelcategorieën Digital, Energy en Living. Het is de vijfde keer dat Agoria de Smart City Awards uitreikt aan steden en gemeenten die investeren in technologische innovaties om het leven van hun inwoners te verbeteren. De jury prijst Slim naar Antwerpen als de meest geavanceerde mobiliteitstool die momenteel beschikbaar is in België. Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Slim naar Antwerpen is meer dan een app, het is een heel programma dat we uitrollen rond slimme en nieuwe mobiliteit, in het voordeel van zowel bezoekers als bewoners van onze stad.”

Unieke multimodale routeplanner

Slim naar Antwerpen biedt een routeplanner aan die bewoners, pendelaars en bezoekers kunnen raadplegen voor hun verplaatsingen van, naar en in de Antwerpse regio. Deze unieke routeplanner houdt rekening met wegenwerken en omleidingsroutes op het traject en stelt de beste, snelste en slimste route voorop.

De multimodale routeplanner van Sli naar Antwerpen combineert trouwens als eerste in zijn soort alle vervoersmiddelen. De routeplanner combineert routes te voet, met de eigen (plooi)fiets, Velo, tram, bus, trein, DeWaterbus, veerdienst en auto. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk een voorstel te krijgen waarbij je met de eigen fiets of wagen naar het treinstation rijdt, afstapt aan het station Antwerpen-Centraal en het laatste stuk te voet of met de Velo aflegt. Routes met de auto worden ook afgeleid naar park-and-rides en publieke parkings in de stad om zo een leefbare stad te promoten.

Delen en openstellen van data

Bewoners en bezoekers ontdekken ook via een slimme kaart op het platform de slimste manier om hun auto te laten staan en gebruikt te maken van de verschillende vervoersmiddelen in de stad. Dat kunnen ze via een interactieve kaart, gekoppeld aan stedelijke GIS-kaarten (geografisch informatiesysteem) en realtimedata. Zo is het onder andere mogelijk om alle Velo-stations op een kaartoverzicht te bekijken maar ook hoeveel Velo’s en plaatsen er nog in dat station beschikbaar zijn.

In samenwerking met verschillende mobiliteitsaanbieders ligt er ook een sterke focus op het delen en openstellen van data omtrent hun aanbod in Antwerpen. Samen met deze bedrijven wordt gekeken op welke manier data het best ontsloten worden met respect voor privacy.

Interne monitoringtools

Het platform ‘Slim naar Antwerpen’ bevat verder ook een aantal digitale tools voor intern gebruik. Zo werkt de mobiliteitsdienst met de Traffic Editor. Hiermee worden de werven omgezet naar een vectoriëel formaat dat leesbaar is voor routeplanners. Een tweede tool voor intern gebruik is FlowCheck. Op basis van deze tool met floating car data worden analyses uitgevoerd om de impact van maatregelen te monitoren.

Evolutie van routeplanner naar ‘Mobility as a Service’

Ondertussen werkt de stad ook nauw samen met de opkomende aanbieders van ‘Mobility-as-a-Service’ (MaaS). MaaS is een app op de smartphone die toegang biedt tot verschillende aanbieders van deelmobiliteit en tegelijk ook betaalmogelijkheden aanbiedt. Die apps gaan dus nog een stap verder dan Slim naar Antwerpen. De MaaS-aanbieders blijken voor de introductie van hun apps sterk afhankelijk te zijn van realtimegegevens over de beschikbaarheid van publiek en gedeeld transport en van een betrouwbaar multimodaal reisadvies.

Het resultaat van deze aanpak is dat er eind 2018 al vier MaaS-aanbieders actief zijn in de Antwerpse regio: Olympus Mobility, Pikaway, MaaS Global en Mobiflow. Dit voorjaar loopt er een projectoproep van Slim naar Antwerpen om de werking tussen de aanbieders van deelmobiliteit en de MaaS-aanbieders te vergroten.

Iedereen kan het mobiliteitsplatform ontdekken via www.slimnaarantwerpen.be of door de app ‘Slim naar Antwerpen’ te downloaden in de app store.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is