Antwerpse deputatie verstrengt voorwaarden van Umicore

Op 17 juni 2021

Provincie legt Umicore strengere voorwaarden op in omgevingsvergunning.

Vandaag besliste de Antwerpse deputatie over de bijzondere voorwaarden van de omgevingsvergunning van het bedrijf Umicore in Hoboken. Umicore wordt nog in 2021 verplicht om maatregelen te nemen zodat de norm voor lood-in-bloed nog dit jaar gemiddeld maximaal 3,5 µg/dl bedraagt bij kinderen van 1 tot en met 12 jaar. Vervolgens worden in de tijd verdere dalingen opgelegd. Tegen 31 december 2025 mogen de lood-in-bloed-concentraties nog een gemiddelde van 2 µg/dl bedragen, met maximaal een 95e percentielwaarde van 4 µg/dl. Deze laatste normen zijn streng en ambitieus, maar haalbaar volgens de deputatie en in het belang van de gezondheid van de bewoners. De deputatie vraagt ook aan Umicore om beter te communiceren met de omwonenden.

De deputatie verstrengt de norm voor lood-in-bloed en vraagt hiermee aan Umicore om meteen te starten met het implementeren van maatregelen. Vanaf datum van de beslissing bedragen de lood-in-bloed-concentraties bij de groep kinderen uit de omgeving (Moretusburg en Hertogvelden) gemiddeld maximaal 3,5 µg/dl.

Op uiterlijk 31 december 2022 moet de norm voor bloed-in-lood zakken naar gemiddeld maximaal 3 µg/dl en met een 95e percentielwaarde van maximaal 5 µg/dl. Een percentielwaarde van 95% wil zeggen dat slechts 5% van de gemeten groep een waarde boven de 5 µg/l mag hebben. Naast het streven naar een gemiddelde daling hebben de maatregelen ook tot doel hoge piekwaarden tegen te gaan.

Tegen 31 december 2025 moeten de lood-in-bloed-concentraties van kinderen van 1 t.e.m. 12 jaar gedaald zijn tot gemiddeld maximaal 2 µg/dl met maximaal een 95e percentielwaarde van 4 µg/dl.

Het uitgangspunt van de aangepaste voorwaarden in de vergunning is dat de lood-in-bloed-concentraties van de kinderen moeten dalen naar een zo laag mogelijk haalbaar niveau. De opgelegde grenswaarden voor lood-in-bloed zijn veel strenger dan voorheen en gebaseerd op de huidige actuele wetenschappelijke inzichten.

Rapporteringsplicht en extra maatregelen ter beperking van emissies en immissies

Daarnaast legt de deputatie extra voorwaarden op zoals in een gezamenlijk advies gevraagd door de Vlaamse instanties – het departement Omgeving, de VMM en Agentschap Zorg & Gezondheid – en daarbij gevolgd door de provinciale Omgevingsvergunningscommissie.

De voorwaarde tot verplichte rapportering m.b.t. de emissies en immissies van stof, lood, arseen en cadmium en verplichte jaarlijkse rapportering blijft behouden. Hiermee wordt het principe van het plafond en dalende trend gevrijwaard en is een plan van maatregelen vereist  wanneer de streef- en richtwaarden niet gehaald worden.

De overige maatregelen hebben tot doel om de bronnen van emissies van zware metalen en stof verder aan te pakken, welke sowieso noodzakelijk zijn om de strengere normen voor lood-in-bloed te kunnen behalen.

Eén van de maatregelen is de windbarometer zodat op basis van de meteo-omstandigheden bepaalde logistieke activiteiten tijdelijk dienen verminderd of stopgezet te worden.

De emissie is de hoeveelheid verontreinigende stoffen die uit de bron komt. De immissie heeft betrekking op de belasting op de woon- en leefomgeving nadat de verontreinigende stoffen zich verspreiden via de lucht.

Uitwerken van een communicatiestrategie naar omwonenden

Umicore moet tegen begin 2022 een communicatiestrategie uitwerken om de omwonenden periodiek te informeren over de eigen metingen. Hierin wordt ook vastgelegd hoe gecommuniceerd zal worden bij incidenten die een mogelijke impact hebben.

Technische werkgroep
 

Het provinciebestuur is bevoegd voor omgevingsvergunningen van klasse 1. Bij het toekennen van de milieuvergunning aan Umicore in 2014 werden 40 bijzondere voorwaarden opgelegd die onder meer betrekking hebben tot de lood-in-bloed-waarde. Ook werd opgelegd dat de exploitant jaarlijks een nota bezorgt aan de vergunningverlenende overheid waarin wordt opgelijst welke maatregelen concreet zijn uitgevoerd om de emissies en immissies te beperken en welke reductie zij teweeg brengen, indien kwantificeerbaar.

Naar aanleiding van de evaluatienota 2019, de vaststelling dat de lood-in-bloedwaarden bij de kinderen uit de wijken Moretusburg en Hertogvelden in juni 2020 verhoogd waren en het feit dat een aantal bijzondere voorwaarden niet meer actueel zijn, besliste de deputatie om strengere voorwaarden op te leggen aan het bedrijf.

De besliste maatregelen zullen ook een gunstige impact hebben op de emissie van andere zware metalen als cadmium en arseen. In samenspraak met provincie Antwerpen, stad Antwerpen, departement Omgeving, VMM en Umicore lopen de voorbereidingen om een éénmalig uitgebreider gezondheidsonderzoek te organiseren in Hoboken. Er zullen bij jongeren in de omgeving ook andere chemische parameters dan lood gemeten worden zoals arseen en cadmium. Dit om een meer globaal inzicht te krijgen in de gezondheidsimpact van de zware metalen in Hoboken. Een technische werkgroep legt binnenkort een projectplan voor waarin duidelijk wordt wat gemeten zal worden, hoe en bij wie.

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Omgevingsvergunningen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is