U bent hier
Antwerpse speelweefselplannen winnen Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2016
Vandaag vond in Berchem het jaarlijkse Vlaams Congres Verkeersveiligheid plaats. De Antwerpse speelweefselplannen werden er bekroond met de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2016. Een speelweefselplan brengt de routes in beeld die kinderen vaak (zouden kunnen) nemen tussen hun dagelijkse activiteiten, en formuleert voorstellen om die routes veiliger en aangenamer te maken. Het beoogde eindresultaat is dat kinderen zich zelfstandig kunnen verplaatsen, waarbij het openbaar domein zo veilig is dat ongevallen vermeden worden.
De Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs is een onderscheiding voor projecten die door hun vernieuwende aanpak en samenwerking bijdragen aan de verkeersveiligheid in een buurt, bedrijf, school, vereniging, gemeente… De prijs bekroont projecten die meer bekendheid verdienen omdat ze inspirerend, wervend en eenvoudig te herhalen zijn. Uit een totaal van 18 inzendingen weerhield de jury drie genomineerden, waaruit de deelnemers aan het Vlaams Congres Verkeerveiligheid 2016 de Antwerpse speelweefselplan-aanpak als winnaar kozen.
Speelweefselplan geeft kinderen weer ruimte en bewegingsvrijheid op straat
De voorbije decennia is de zelfstandige mobiliteit van kinderen spectaculair afgenomen. De publieke ruimte – de straat – werd door het toegenomen verkeer te gevaarlijk, waardoor kinderen voor hun vervoer aangewezen zijn op (groot)ouders.
Daar willen speelweefselplannen wat aan doen:
door in kaart te brengen waar kinderen (zouden kunnen) spelen, waar ze naar school gaan, waar ze vriendjes (kunnen) ontmoeten en waar ze op ontdekkingstocht kunnen gaan,
én door de routes tussen al deze activiteiten zichtbaar te maken en kinderen in staat te stellen zich daartussen zelfstandig te bewegen.
In het speelweefselplan worden beleidsvoorstellen en concrete acties opgenomen voor de korte, de middellange en de lange termijn. Die worden opgelijst in een actieplan dat na goedkeuring door het betrokken districtscollege in uitvoering gaat – soms als apart project, vaak als nieuw onderdeel van al geplande projecten. De acties kunnen gaan van snelheidsremmende ingrepen over het creëren van extra ruimte, het aanbrengen van speelaanleiding tot en met het aanleggen van ‘kindroutes’.
Tot slot worden de speelweefselplannen gebruikt als kader bij het adviseren van projecten, zowel voor de heraanleg van bijvoorbeeld een straat of een plein als voor nieuwe masterplannen voor stadsontwikkelingsprojecten.
Al speelweefselplannen voor elf wijken
In de Antwerpse districten werd al voor elf wijken een speelweefselplan opgesteld. De districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Hoboken en Wilrijk investeerden er al in. Externe bureaus als Kind & Samenleving i.s.m. Carve en de Ambrassade of Vectris hielpen vanuit hun expertise bij de opmaak.
Breed draagvlak
De bekroning op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid vandaag toont dat de aanpak met speelweefselplannen binnen de mobiliteitswereld kan rekenen op een breed draagvlak, en dus in de toekomst zeker toegepast kan worden door andere lokale besturen.
Meer info: http://2016.vlaamscongresverkeersveiligheid.be
Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor jeugd