U bent hier
Antwerpse sportwereld in de bloemen gezet tijdens Sporting A-gala
Vanavond werden in de Arenbergschouwburg de geweldige prestaties van de Antwerpse sportatleten en –clubs van het voorbije sportseizoen gevierd met een echte show tijdens het Sporting A-gala. De Antwerpse Rio-atleten die een heel succesvolle Olympische Spelen meemaakten, werden nog eens extra in de schijnwerpers geplaatst. Naast topsport ging er ook de nodige aandacht uit naar de kracht van sport in het dagelijkse Antwerpse sportlandschap.
Met het Sporting A-gala in de Arenbergschouwburg vierde Sporting A de door de stad ondersteunde Antwerpse (top)sportatleten en –clubs. Van de kleinste jeugdcategorie over de topsportclubs tot de grootste mastercompetities, van zwemmen over gewichtheffen en thaiboks tot G-sport, de Antwerpse atleten brachten weer heel wat prijzen mee naar huis. Een overzicht van alle gevierde sportlaureaten is te vinden als bijlage bij dit persbericht.
Speciale aandacht voor de Antwerpse Rio-atleten
2016 was een onvergetelijk Olympisch sportjaar. De Olympische Spelen in Rio waren niet alleen van begin tot einde een spannend kijkstuk, het waren voor België ook de succesvolste in jaren met 6 medailles in totaal. Met de bronzen plak van judoka Dirk Van Tichelt en de zilveren medailles van zwemmer Pieter Timmers en de Red Lions (het nationale mannenhockeyteam met een uitgebreide delegatie aan Antwerpse hockeyspelers), waren er dus maar liefst 3 medailles Antwerps getint. Bovendien zetten met taekwondoka’s Jaouad Achab en Raheleh Asemani en zwemmers Glenn Surgeloose en Dieter Dekoninck nog meer Antwerpse atleten een puike top 8-prestatie neer en behaalden zo een Olympisch diploma. Op de Paralympics gooiden de Belgen nog hogere ogen met 11 medailles, waarvan er 3 een Antwerpse link hadden. Zo kaapte rolstoelsprinter Peter Genyn maar liefst 2 gouden medailles weg in de 100 en 400 meter sprint en kroonde de 16-jarige tafeltennisser Laurens Devos zich tot paralympisch kampioen. Bovendien staat ook het record van jongste goudenmedaillewinnaar in de geschiedenis van de Paralympics op zijn naam. Voor Joyce Lefevre, de rolstoelsprintster uit Deurne, was het de eerste deelname aan de Paralympics. Zij finishte mooi op de 8ste plaats op de 100 meter rolstoelsprint en behaalde zo een paralympisch diploma. Antwerpen mag dus terecht fier zijn op zijn topsportatleten.
Eervolle vermelding voor Frans Van den Wijngaert
Frans Van den Wijngaert, als voorzitter van de stedelijke sportraad medegastheer van het Sporting A-gala, werd ook even extra in de bloemen gezet voor de stempel die hij al jarenlang mee zet op het stedelijke sportbeleid. In 2016 werd zijn levenswerk, de gloednieuwe en hypermodern uitgeruste topsportschool in Wilrijk, opgeleverd. Nu geniet hij van een welverdiend pensioen, al blijft hij actief binnen het Antwerpse sport- en onderwijslandschap . Eind 2016 kreeg Van den Wijngaert de Vlaamse prijs voor Sportverdienste uit handen van Vlaams minister voor sport Philippe Muyters.
Meer dan topsport in de schijnwerpers
Topsport is natuurlijk maar een facet van het sportlandschap. Daarom ging er op het Sporting A-gala ook veel aandacht naar sport voor iedereen. Want ook in het dagelijkse leven speelt sport bij veel Antwerpenaars een belangrijke rol. Zo leerden al heel wat mensen fietsen bij de Fietsschool, die 5 jaar geleden werd opgericht. Een oud-deelneemster kwam getuigen hoe dat haar leven veranderde. Omdat beweging belangrijk is van in het prille begin van het leven, werden Stimulus en Speelprikkels, de sportactiviteiten die Sporting A organiseert om de motorische ontwikkeling van de allerkleinsten te bevorderen, belicht. Dat sport ook echt een maatschappelijke impact kan hebben, bewijst het mooie project dat vorig jaar in Sportopia plaatsvond. Daar konden een aantal leden van de Antwerp Streetboys (de Antwerpse voetbalploeg van dak- en thuislozen) stage lopen in het sportpretpark. Dat bracht voor alle partijen alleen maar voordelen met zich mee. Veel Antwerpenaars zijn actief bij een Antwerpse sportclub. De afdeling sportclubondersteuning begeleidt deze clubs op een zo goed mogelijke manier door verschillende projecten op te zetten. Met het vooruitstrevende en unieke project ’t Stad sjot’ waar een heleboel voetbalclubs gaan samenwerken op heel wat gebieden, is de stad een trendzetter. Een ander interessant sportclubondersteuningsproject is dan weer de inzet om vrijwilligers van sportclubs meer op te leiden.
Verantwoordelijken: Bart De Wever, burgemeester en Ludo Van Campenhout, schepen voor sport