U bent hier
Archeologisch depot stad Antwerpen krijgt officiële erkenning
Antwerpen heeft één van de belangrijkste archeologische collecties in Vlaanderen. Omdat de stad opgravingsvondsten en het archeologisch archief op haar grondgebied nog professioneler wil beheren, diende ze een aanvraag in tot erkenning als onroerenderfgoeddepot. Het ‘Archeologisch depot’ kreeg op 1 juli 2016 erkenning van de Vlaamse overheid.
De Vlaamse overheid erkent het archeologisch depot van de stad Antwerpen. Dankzij die erkenning kunnen vondsten en bodemstalen uit eigen onderzoek van de stad en onderzoek van archeologische bedrijven op één van de stedelijke locaties ondergebracht worden voor verantwoorde en langdurige bewaring. En dat volgens de regelgeving omtrent archeologische collecties in erfgoeddepots.
Archeologisch depot op twee plaatsen
Het grootste deel van de vondsten en de documentatie bewaart de stad in de Havanastraat (Luchtbal). Grote en weinig kwetsbare stukken brengt ze dan weer onder in een magazijn in de Klaproosstraat (Wilrijk).
Antwerpen wil in het archeologisch depot de archeologische kennis over het grondgebied van de stad samenbrengen en bewaren. Als erkend onroerenderfgoeddepot kan de stad haar taak als beheerder van het archeologisch patrimonium ten volle waarmaken.
In een volgende fase wil de stad ook een samenwerking aangaan met andere gemeenten, waardoor het archeologisch depot een subsidie kan krijgen van de Vlaamse overheid.
Ruim 400 opgravingen
“De stad Antwerpen heeft de voorbije zes decennia een rijke en gevarieerde collectie van archeologische vondsten opgebouwd en een uitgebreid opgravingsarchief samengesteld. De collectie omvat de onderzoeksresultaten van ruim 400 opgravingen. Die zijn hoofdzakelijk uitgevoerd door de stedelijke archeologische dienst en aangevuld met een vijftigtal schenkingen van privécollecties. De erkenning maakt het mogelijk om deze collectie verder uit te breiden en ons eigen verleden verder te ontdekken”, aldus schepen Van de Velde.
In Vlaanderen zijn 12 onroerenderfgoeddepots erkend. Het gaat zowel om stedelijke en regionale als provinciale depots.
Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor onroerend erfgoed