Cohousing in het Cockerillhof in Hoboken

Op 16 november 2015, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Wonen

Om in te spelen op de toenemende bevolkingsgroei in Antwerpen en de veranderende woonbehoeften en leefomstandigheden, is het nodig nieuwe woonvormen te ontwikkelen die aantrekkelijk, duurzaam en kwalitatief wonen in de stad mogelijk maken. AG VESPA experimenteert momenteel met alternatieve woonvormen  zoals cohousing in het Cockerillhof in Hoboken. De voormalige directeurswoning van de Cockerill Yards is volledig gerenoveerd en wordt samen met drie nieuwe passiefwoningen verkocht voor cohousing. Dit is de eerste keer dat AG VESPA een woonproject op deze manier te koop aanbiedt.

Cockerillhof Hoboken

Op het einde van de Kapelstraat in Hoboken staat het landhuis ‘Cockerillhof’. De voormalige directeurswoning van de Cockerill Yards dateert van eind 19de - begin 20ste eeuw. Nadat het pand zijn oorspronkelijke functie had verloren, is het nog een aantal jaren gebruikt door het district. Na een brand in 1985 stond het echter leeg.

De directeurswoning is geen beschermd monument, maar heeft een belangrijke socioculturele waarde omwille van de industriële geschiedenis van Hoboken. Gezien de slechte staat van het gebouw besliste AG VESPA om het te renoveren en om te vormen tot een woonproject met twee (duplex)appartementen en drie passiefwoningen, naar een ontwerp van WIT architecten. Er wordt gekozen voor cohousing.

Het project Cockerillhof wordt gerealiseerd binnen het stedelijk grond- en pandenbeleid waarbij leegstaande en verkrotte panden worden aangepakt met een kwaliteitsvolle en opmerkelijke woonarchitectuur. Met strategische ingrepen draagt AG VESPA bij aan het herstel van het stedelijke weefsel. Het project geeft een belangrijke impuls aan de buurt. Dankzij het woonproject is het gebruik van de oude tuin als buurtpark nu bestendigd en is de bestemming ervan vastgelegd.

Cohousers gezocht

AG VESPA start half november met de verkoop van de vijf woningen. Enkel groepen kandidaten die zich engageren tot de koop van de vijf woningen kunnen een bod doen. De totale minimum biedingsprijs voor de vijf wooneenheden bedraagt 1 421 000 euro. Het woonproject wil zo kopers aanmoedigen om te experimenteren met cohousing. Naast een gemeenschappelijke tuin en fietsenberging, is er ook in een gemeenschappelijke polyvalente ruimte voorzien.

Het is een primeur voor AG VESPA om een project op deze manier te verkopen. Het is de eerste keer dat er enkel in groep kan aangekocht worden. Daarom zal bv. ook de verkoopperiode langer lopen zodat mensen de kans hebben om zich te organiseren. De biedingen sluiten pas af op 25 maart 2016.

Klassieke cohousing-projecten zijn het resultaat van lange en intensieve trajecten die door de toekomstige bewoners worden opgezet. Met dit project wordt getest of er ook interesse is voor een sleutel-op-de-deur variant van cohousing. De inbreng van de bewoners in het bouwproject wordt beperkt tot de inrichting van de casco-ruimtes. Dit levert niet alleen tijdswinst op voor de kopers, maar maakt samen kopen ook juridisch en financieel eenvoudiger.

De info komt op  www.agvespa.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Passiefbouw

De drie nieuwbouwwoningen zijn gebouwd volgens de passiefhuisstandaard. AG VESPA investeert al enkele jaren in passiefbouw. De eerste woningen, scholen en kinderdagverblijven volgens de passiefnorm zijn intussen gebouwd en verkocht. Passiefbouw houdt in dat er zeer energiezuinig gebouwd wordt. Het totale energieverbruik van een passiefhuis is gemiddeld 75 procent lager dan een traditionele nieuwbouwwoning. Door de woning goed te isoleren en luchtdicht te bouwen, wordt de warmte in een passiefhuis zo goed mogelijk vast gehouden.

Collectief wonen in het voormalige politiekantoor in Berchem

Een ander project dat kadert in het experimenteren met nieuwe woonvormen, is de verkoop van het voormalige politiekantoor in Berchem. Begin oktober sloot AG VESPA de biedingen af voor de verkoop van dit gebouw in de De Wittestraat. Naast een biedingsprijs, moesten de kandidaten ook een inhoudelijk voorstel indienen met een visie over de invulling en herbestemming van het gebouw. Hoe meer aandacht in het voorstel ging naar de realisatie van nieuwe woonvormen met aandacht voor het leefmilieu, hoe beter.

Er waren acht kandidaten. De jury koos uiteindelijk Alta Build en B-architecten. Zij voorzien in een nieuw duurzaam, energetisch woon-collectief voor 26 wooneenheden met een maximale variatie aan woontypologieën, aangevuld met principes voor cohousing. Het gaat om stadswoningen, kangoeroewoningen, aangepaste appartementen voor zelfstandig wonen, duplexen voor starters en dakappartementen; dit alles rond een gemeenschappelijke tuin en een buurthuis, ideaal voor bewoners om er samen activiteiten te organiseren. Verder wordt nog in een aantal gemeenschappelijke ruimtes voorzien: een was- en droogruimte, een ondergrondse parkeergarage met oplaadpalen voor elektrische wagens en plaats voor autodelen en een fietsenberging.

Verantwoordelijke schepenen: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG VESPA – Fons Duchateau, schepen voor wonen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is