Deputatie legt 3M onmiddellijke verstrenging van de lozingsnormen PFOS/PFAS op

Op 21 oktober 2021

De lozingsnorm van PFOS mag maximaal 1 µg/l bedragen

De deputatie van de provincie Antwerpen besliste op 21 oktober 2021 om de lozingsnormen voor de parameters PFOS/PFAS ambtshalve bij te stellen. De vereiste adviesvragen werden gesteld aan de betrokken Vlaamse instanties en schepencolleges. Ook werd er een openbaar onderzoek georganiseerd. De lozingsnorm van PFOS wordt onmiddellijk verstrengd naar maximaal 1 µg/l. Ook voor de andere perfluoriden worden de lozingsnormen in het afvalwater onmiddellijk verstrengd.

“Naar aanleiding van de problematiek rond de PFAS-verontreiniging in Zwijndrecht besliste de deputatie op 1 juli 2021 om voor het bedrijf 3M de procedure tot ambtshalve bijstelling van de lozingsnormen voor de parameters PFOS/PFAS op te starten. De vereiste adviesvragen werden gesteld aan de betrokken Vlaamse instanties en schepencolleges. Ook werd er een openbaar onderzoek georganiseerd. De Provinciale omgevingsvergunningscommissie (POVC) heeft alle informatie en adviezen gebundeld en een advies opgemaakt, welke een onmiddellijke verstrenging van de lozingsnormen bevat. De deputatie volgt dit advies”, verduidelijkt eerste gedeputeerde Luk Lemmens, woordvoerder van de deputatie en tevens bevoegd voor Omgevingsvergunningen. “Doorslaggevend daarbij is de noodzaak tot een ernstige reductie van de eco-toxisch en humaan-toxische impact bij verspreiding van deze onafbreekbare perfluorverbindingen. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat de technologie waarmee PFOS en PFOA verwijderd kunnen worden voldoende geëvolueerd is om deze normen te behalen.”

De onmiddellijke verstrenging van de lozingsnormen voor de parameter PFOS alsook voor verschillende PFAS houdt in dat er nieuwe, maximale lozingsconcentraties gelden. Voor de PFOS-norm is dit gebaseerd op het Vlarem. Voor de overige PFAS worden grote verstrengingen opgelegd.

De lozingsnormen worden beperkt in de tijd. Dit betekent dat er na 30 juni 2022 enkel nog een PFOS-concentratie geloosd mag worden die de huidige rapportagegrens van 0,1 µg/l niet overschrijdt. Dit is wettelijk zo bepaald. De overige PFAS zijn vanaf 30 juni 2022 niet meer genormeerd en mogen niet meer geloosd worden, tenzij het bedrijf zelf een gemotiveerde bijstelling aanvraagt bij de deputatie om zo tijdig opnieuw bijzondere lozingsnormen te bekomen.

In het advies worden nog een aantal bijkomende voorwaarden opgenomen die het mogelijk maken het bedrijf en zijn afvalwaterzuivering nauwgezet op te volgen. Voor het overige blijft de omgevingsvergunning van 2020 van kracht.

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, woordvoerder van de deputatie en gedeputeerde bevoegd voor Omgevingsvergunningen
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is