U bent hier
Een nieuwe toekomst voor voormalige COMBORI-hal
De ligging en structuur van de voormalige COMBORI-hal bieden mogelijkheden om van deze plek in de toekomst een creatieve hotspot te maken met ruimte voor ondernemen, culturele en recreatieve activiteiten, diensten en wonen. Hiervoor laat de stad Antwerpen een plan opstellen. Vandaag werd de eerste stap van dit plan, de startnota van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), goedgekeurd.
De hal ligt op Linkeroever in het district Antwerpen en wordt begrensd door de Blancefloerlaan in het noorden, een KMO-zone in het oosten, de Aalscholverlaan in het zuiden en de Regatta-wijk in het westen.
Een nieuwe visie…
Sinds augustus 2012 maakt de voormalige COMBORI-hal deel uit van het RUP Galgenweel-Oost. Een RUP is een geheel van richtlijnen dat bepaalt waar en hoe er op een bepaalde plek mag gebouwd worden en dat wijzigingen in functies juridisch kan vastleggen. Volgens dit RUP uit 2012 is de hal louter bestemd voor bedrijvigheid, culturele en recreatieve activiteiten. De stad wil echter ook woningen en voorzieningen mogelijk maken in de hal. Daarom is de opmaak van een nieuw RUP noodzakelijk.
Het vergroten van het aanbod aan functies komt niet enkel de hal zelf ten goede, maar ook de ruimere omgeving. De strategische ligging tussen het woonweefsel van Linkeroever en de nieuwe Regatta-wijk enerzijds en Galgenweel en de omgeving rond Middenvijver anderzijds, biedt mogelijkheden om verbindingen te maken tussen deze gebieden.
…in een nieuwe procedure
In de zomer van 2016 besliste de Vlaamse regering dat de onderzoeken naar milieu- en andere effecten dienen opgenomen te worden in het planningsproces van een RUP. De milieueffectenstudie loopt voortaan dus niet meer parallel met de opmaak van een RUP, maar maakt er deel van uit.
Binnen deze nieuwe procedure start een RUP met een procesnota. Dit is een aparte, op zichzelf staande nota die het volledige planningsproces omschrijft, zowel hoe het proces wordt gepland als hoe het effectief wordt uitgevoerd.
De eerste stap in de eigenlijke uitwerking van het plan is de startnota, die de algemene doelstellingen weergeeft, de verschillende visies op een bepaald gebied bekijkt en de mogelijke effecten onderzoekt. Het college keurde deze startnota vandaag goed.
Participatie
De stad organiseert een publieke raadpleging om advies te vragen over de startnota van 13 juli tot 11 september. Voorafgaand wordt een infomoment georganiseerd over de startnota op woensdag 12 juli van 18 tot 21 uur in de lounge van WZC ARMONEA, Blancefloerlaan 351, 2050 Linkeroever. U kan meer informatie vinden en u vrijblijvend inschrijven voor het infomoment op www.antwerpen.be/FAB181.
Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling