U bent hier
Eengemaakt statuut voor verzekeringstussenpersonen
De regering Di Rupo creëerde naast de bestaande verzekeringsmakelaars en -agenten ook nog "verbonden" verzekeringsagenten die aan allerlei extra regeltjes en beperkingen onderhevig waren. Een draak, zo blijkt al sinds de invoering. Om een oplossing te bieden diende N-VA-Kamerlid Johan Klaps deze week een wetsvoorstel in. Klaps (N-VA): "Als voormalig verzekeringsmakelaar en -agent ken ik deze problematiek uiteraard in detail. Al sinds mijn eedaflegging stel ik minister Peeters hierover vragen tal van vragen, maar steevast kreeg ik vage antwoorden. Onlangs bleek het zelfs niet duidelijk of de verbonden agent nu een apart statuut heeft of niet. Met mijn wetsvoorstel zal de situatie veel eenvoudiger worden."
De FSMA, die verantwoordelijk is voor het toezicht op de tussenpersonen, stelt vandaag reeds aanpassingen voor, maar die vormen geen oplossing voor de bestaande problematiek. Om deze problemen op te lossen, wil de FSMA de regelgeving nog aanscherpen, waardoor een categorie verzekeringsagenten een deel van hun klantenbestand zal moeten opgeven. "Pure broodroof," aldus Klaps. "In een sector die al jarenlang overspoeld wordt door extra regels en administratieve overlast, blijft de FSMA halsstarrig op de ingeslagen weg verdergaan. Het zou veel beter zijn een stap terug te zetten en onnodige regels af te schaffen.”
Volgens Klaps is het beter om één statuut te creëren waarbij een verzekeringstussenpersoon vrij kiest om met veel of slechts één maatschappij samen te werken, zoals vandaag respectievelijk makelaars en agenten dat doen. Per type polis maakt hij aan zijn klant duidelijk met wie hij daarvoor samenwerkt. Hierdoor ontstaat er transparantie, eenvoud en een level playing field. “Om de discussie hierover in het parlement te kunnen voeren, diende ik deze week in de Kamer een wetsvoorstel in. Na het reces wordt dit besproken in de commissie bedrijfsleven”, besluit Klaps.