U bent hier
Eerste fase van de restauratie van de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen gestart
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van de toren en de westgevel van de parochiekerk Sint-Norbertus in Antwerpen. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 740.060,22 euro toe. “Iedereen kent de hippe en autovrij gemaakte Dageraadplaats in de wijk Zurenborg, één van de gezelligste pleinen in Antwerpen. Het plein werd in 2005 ingrijpend heringericht en geldt als een succesvol voorbeeld van een op de wijk gerichte ontmoetingsplek”, zegt minister Diependaele. “De restauratie van de statige Sint-Norbertuskerk die hoog boven het plein uittorent, kon dan ook niet uitblijven.”
Het Sint-Norbertuskerk wordt gerestaureerd en blijft daarna dienst doen als parochiekerk, waar ook ruimte is voor orgelconcerten en andere muzikale opvoeringen.
Het baksteenmetselwerk en de natuurstenen onderdelen van de vensters vertonen op vele punten bouwkundige gebreken. Dit zorgt voor instabiliteit en vallende stenen. De leien bedaking is plaatselijk scheef gezakt of weggevallen en verder beschadigd door de hagelstorm van 2015. Deze gebreken veroorzaken gevolgschade, ook voor het interieur, meer bepaald ter hoogte van de gewelven.
In 2015 werd een beheersplan voor de kerk opgemaakt. Nu volgt een gefaseerde restauratie van de daken en gevels. Deze eerste premie zal gebruikt worden om de buitengevels van de toren, de traptoren en de voormalige doopkapel te herstellen. Na de restauratie van de buitenschil zal er een nieuwe onthaalruimte ingericht worden in de doopkapel en wordt er ook gewerkt aan de integrale toegankelijkheid van het monument.
Historiek
De Sint-Norbertuskerk aan de Dageraadplaats in Antwerpen werd tussen 1901 en 1904 gebouwd als parochiekerk voor de wijk Zurenborg. Het monumentale neogotische kerkgebouw werd ontworpen door architect Frans Ernest Dieltiens. De kerk is opgetrokken in baksteenmetselwerk met decoratief gebruik van natuursteen.
Het globale concept is opgevat als een totaalkunstwerk dat door architect Dieltiens werd gecoördineerd. Talrijke bekende namen uit het toenmalige kunstambachtelijke en artistieke milieu werkten mee aan de realisatie van het ontwerp: J.A. Capronnier – F.A. Comère, Jules Dobbelaere, Edward Steyaert, Eugeen Yoors voor de gebrandschilderde glas-in-loodramen, Jan Anthony voor de beschilderde retabels, Jos Ratinckx voor de monumentale muurschilderingen, J.D. Facchina en de firma Pelarin voor de mozaïeken, Desiderius Duwaerts, Jan Gerrits, Jules Weyns, Rik Sauter voor het beeldhouwwerk, de firma Haan en zoon en Jos Junes voor het kunstbronswerk, François-Bernard Loret voor het orgel. Het hoge artistieke niveau van deze kunstwerken maakt deze kerk uniek ten opzichte van de afwerking en inrichting van een doorsnee neogotische parochiekerk.
Het gebouw prijkt sinds 2009 op de lijst van beschermde monumenten.
Foto’s en meer informatie over dit onroerend erfgoed in de inventaris: