Eerste restauratiewerken Sint-Jacobskerk afgerond

Op 29 oktober 2021

De eerste fase van de restauratiewerken van de Antwerpse Sint-Jacobskerk is afgerond. Ze is de komende maanden tijdelijk opnieuw toegankelijk. Bezoekers kunnen het verschil tussen het niet-gerestaureerde en gerestaureerde deel ervaren en de nieuwe vondsten ontdekken. Bovendien zetten op 6 en 7 november verschillende gratis activiteiten dit unieke moment in de kijker.

De restauratie van de Sint-Jacobskerk startte in 2019, met de steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen. Momenteel zijn de bouwkundige werken aan het interieur en de buitenzijde van de westzijde van de kerk afgerond. In deze eerste fase zijn de daken en gevels hersteld en schilderwerken uitgevoerd. De glasramen zijn gereinigd en gerestaureerd en kregen een beschermende voorzetbeglazing met een UV-weringslaag.

Tijdelijk opnieuw volledig te bezoeken

De stofwand die de werfzone afsloot van de toegankelijke, oostelijke zijde van de kerk is nu gedemonteerd, waardoor de kerk tijdelijk opnieuw in haar totaliteit te bewonderen is, vanaf 30 oktober tot begin januari. Bovendien kunnen bezoekers in deze periode de restaurateurs nog aan het werk zien bij het vrijmaken en restaureren van muurschilderingen in enkele kapellen.

Schepen voor erediensten Tom Meeuws: “De Sint Jacobskerk geldt als een van de absolute toppers van het Antwerpse kerkenpatrimonium. Toch is ze voor heel wat Antwerpenaars een nobele onbekende. Dit is een unieke kans om het wonderlijke precisiewerk van het restauratieteam te bewonderen.”

Het einde van deze fase van de restauratiecampagne wordt ook gevierd met verschillende gratis activiteiten op zaterdag 6 en zondag 7 november. Er zijn rondleidingen, voorstellingen van artiest Patries Wichers en een concert van koor Lux Amoris. Op zaterdag zet Theater Tol de kerk met een betoverend spektakel in de kijker. Het volledige programma is te vinden op www.agvespa.be, klik hier voor de rechtstreekse link. Voor Theater Tol is vooraf inschrijven noodzakelijk.

Schat aan muurschilderingen

Bij vooronderzoeken ontdekten de betrokken experten via kijkvenstertjes 16de- en 17de-eeuwse muurschilderingen onder de witte verflagen. Tijdens de huidige restauratiecampagne werden enkele van deze muur- en gewelfschilderingen zichtbaar gemaakt, onderzocht en gedocumenteerd. De oudste teruggevonden fragmenten dateren van het begin van de 16de eeuw. Uit elke historische fase zijn gekende en nieuw ontdekte fragmenten geselecteerd om verder vrij te leggen en restaureren. Elke zichtbare muurschildering representeert een bepaalde periode uit de geschiedenis van de kerk en die van Antwerpen. De bezoekers maken als het ware een wandeling doorheen de (kunst)geschiedenis van de kerk.

De niet geselecteerde fragmenten werden geconsolideerd en beschermd om opnieuw achter een witte kalklaag te verdwijnen.

Planning werken

In de eerstvolgende fase van het restauratieproject wordt de oostzijde van de kerk onder handen genomen. Er komt opnieuw een stofwand tussen de werfzone en de dan toegankelijke westelijke kant van het gebouw. Hierbij is eerst de demontage van het orgel op het koordoksaal voorzien. Vervolgens starten de werken aan het interieur en de buitenzijde op. De kerk zal begin volgend jaar opnieuw een tijdlang volledig sluiten voor deze werken.

 Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Tom Meeuws, schepen voor erediensten

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is