Flits terug in de tijd in de Antwerpse Tentoonstellingswijk, op Het Zuid en in Deurne Dorp tijdens Open Monumentendag 2016

Op 5 september 2016, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Op zondag 11 september vindt de 28ste editie van Open Monumentendag Vlaanderen plaats. Naast de klassiekers in de Antwerpse binnenstad, worden dit jaar drie wijken extra in de kijker geplaatst: de Tentoonstellingswijk, Het Zuid en Deurne Dorp. Iedereen is er welkom om een kijkje nemen in unieke privéwoningen of verborgen parels waar u normaal niet binnen mag. Het uitgebreide programma gaat van een blik achter de schermen in het hof van beroep, het herbeleven van de Wereldtentoonstelling van 1930 tot de beklimming van de trappentoren van Den Bell en het ontdekken van de brutalistische architectuur van Jul De Roover. Ook kinderen kunnen zich uitleven en meebouwen aan een orgel, mee een misdaad oplossen, spelletjes spelen uit 1930… Voor de meeste locaties is vooraf inschrijven niet nodig. De wandelingen en privéwoningen laten echter slechts een beperkt aantal bezoekers toe. Hiervoor moet dus op tijd ingeschreven worden.

“Eén keer per jaar maakt Open Monumentendag het mogelijk om eens gratis binnen te kijken achter de schermen van heel wat historische gebouwen in de stad. Dit brengt tienduizenden geïnteresseerden op de been om het Antwerpse erfgoed te verkennen. Aangezien onze stad een enorm aanbod heeft aan monumenten in privé- en publieke eigendom, werd er dit jaar voor gekozen om drie bijzondere wijken in de kijker te plaatsen. Dit is werkelijk uniek, want een kwart van de panden zijn voor het eerste toegankelijk voor het publiek”, zegt schepen voor onroerend erfgoed Rob Van de Velde.

Van de beklimming van de trappentoren van Den Bell over het herbeleven van de Wereldtentoonstelling van 1930 tot het ontdekken van de brutalistische architectuur van Jul De Roover

Op het Zuid, in de Tentoonstellingswijk en in Deurne Dorp zetten in totaal meer dan 40 erfgoedparels hun deuren open. Op Het Zuid en in de Tentoonstellingswijk ontdekt u oude foto’s en plannen in de openluchtexpo die verspreid staat in de wijken. Op verschillende locaties kan u er bovendien meer doen dan enkel binnen kijken. Zo is er een Open brouwdag in Huisbrouwerij ’T Pakhuis, zijn er lezingen over de restauratie van het KSMKA en is er archeologie en de geschiedenis van de Gedempte Zuiderdokken in het Zuiderwerpshuis te ontdekken. Verder zijn er orgelconcerten in de Sint-Walburgiskerk en Kristus Koningkerk, rondleidingen op maat en nog veel meer.

Hieronder vindt u een overzicht van enkele aanraders  op het Zuid, in de Tentoonstellingswijk en in Deurne Dorp.

Het Zuid

Beklim de legendarische trappentoren van Den Bell en krijg een schitterend uitzicht over de stad.
Ontdek het originele interieur van apotheek Muylaert.
Vang een glimp op van het voormalige goederenstation in Bank J.Van Breda & C°.
Waan u even terug student in het houten auditorium van de Universiteit Antwerpen Campus Zuid.
Herbeleef het industriële erfgoed bij liftenbouwer Konhef, het Zuiderpershuis of Huisbrouwerij ’T Pakhuis.

De Tentoonstellingswijk

Laat u verwonderen door het modernistische interieur van de inkomhal van de BP-building.
Herontdek het kunstencentrum deSingel.
Zie het licht door de nieuwe glasramen van de Kristus Koningkerk.
Ontdek overblijfselen van de Wereldtentoonstelling van 1930: Campus De Tandem en Stedelijk Lyceum Pestalozzi
Verken de modernistische modelwijk van toparchitecten als Léon Stynen, Van Steenbergen, Paul Smekens en andere toonaangevende architecten

Deurne Dorp

Ontdek het architecturale verhaal achter het Rivierenhof Openluchttheater.
Verken hoe oud en nieuw elkaar ontmoeten in Galerie/Kunstuitleen Dijkstra.
Werp uw blik op de brutalistische architectuur van Jul De Roover in bib Couwelaar.
Drink een glas in één van de legendarische cafés van Deurne: Café den Witten Hert.

 

Tips om alles uit uw Open Monumentendag te halen

Wie het maximum uit de Open Monumentendag wil halen, kan zich het best goed voorbereiden om een keuze te maken uit het uitgebreide aanbod. Hierbij alvast enkele tips.

1. Ontdek het programma en de wandelplannen

Alle deelnemende locaties zijn terug te vinden op www.openmonumentendag.be. De programmabrochure voor het aanbod in Antwerpen en de wandelplannen kan u downloaden via www.antwerpen.be of ophalen aan de infopunten. Klik hier voor de rechtstreekse link. 

Den Bell, Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen
Kristus Koningkerk, ingang Jan De Voslei, 2020 Antwerpen
Visit Antwerpen, Grote Markt 13, 2000 Antwerpen

2. Hoe herken ik de deelnemende locaties?

Alle locaties die hun deuren openen, hebben een vlag of affiche van Open Monumentendag buiten hangen. De meeste locaties zijn open van 10 tot 18 uur. Raadpleeg zeker vooraf www.openmonumentendag.be of de brochure voor de exacte openingsuren.

3. Reserveer uw plaats

Sommige privélocaties zijn te klein om veel mensen te ontvangen. Daarom dient u zich hiervoor vooraf in te schrijven. Dit doet u telefonisch tot en met vrijdag 9 september via het stedelijk contactcenter: 03 22 11 333. Alle locaties van het Antwerpse programma zijn gratis te bezoeken. De inschrijvingen lopen al sinds midden augustus. De locaties waarvoor u zich moet inschrijven staan aangeduid met een potloodje in de brochure en op de wandelplannen. 

4. Op stap met kinderen

Kinderen kunnen hun eigen Open Monumentendag beleven. Op verschillende locaties zijn er activiteiten die op maat zijn van kinderen en jongeren.

Het Zuid

M HKA: kunstzinnige opdrachten en creatieve activiteiten, van 14 tot 16 uur

Tentoonstellingswijk

Kristus Koningkerk: kinderen tussen 6 en 14 jaar kunnen mee een orgel bouwen, vanaf 10 uur.
Familiezoektocht: Help architecte Isa om het mooiste huis te bouwen. Fotozoektocht door de wijk. Start vanaf 10 uur aan de Kristus Koningkerk. Het zoektochtboekje kan worden opgehaald aan de Kristus Koningkerk. Wie niet kan wachten, kan het nu al downloaden op www.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.
Campus De Tandem en Stedelijk Lyceum Pestalozzi: tussen 14 en 18 uur kunnen kinderen en jongeren met CSI De Pest een misdaad oplossen.
Teletijdmachine Mastvestbrug: flits terug naar 1930: spelletjes spelen uit de jaren 1930, een workshop tapdans volgen om 13 en 15 uur, een dansperformance bijwonen om 14 en 16 uur en oldtimers uit de jaren 1930 bekijken.

Deurne Dorp

Schatten van Deurne gaan zoeken. Wandel met uw smartphone langs de opengestelde gebouwen. www.schattenvandeurne.be/omd.

5. Slim naar Antwerpen

De locaties liggen verspreid over verschillende wijken. Indien u niet met de fiets komt, plan uw route dan via www.delijn.be of surf naar www.slimnaarantwerpen.be.

Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor onroerend erfgoed

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is