U bent hier
Gastcollege in het museum: studenten van de Universiteit Antwerpen krijgen les van provinciale Monumentenwachters
Inspectie van het Museum Plantin-Moretus leidt voor de tweede keer tot kennismaking en -deling
Op 12 december trokken twee Monumentenwachters Interieur van de provincie Antwerpen naar het Museum Plantin-Moretus. Daar gaven zij een halve dag les aan 30 studenten van de Universiteit Antwerpen uit de richting ‘conservatie en restauratie’. De Monumentenwachters deelden hun bevindingen uit de interieurinspectie uitgevoerd in 2022 samen met hun adviezen en onderhoudstips.
Monumentenwacht Provincie Antwerpen ondersteunt de beheerders van waardevol erfgoed in de zorg ervan. De dienst voert inspecties uit, brengt de toestand van het erfgoed in kaart en geeft adviezen over behoud, beheer, veiligheid en toegankelijkheid.
Monumentenwachters inspecteren Museum Plantin-Moretus
De Monumentenwachters Interieur zijn gespecialiseerd in de zorg voor de binnenafwerking van een gebouw en het roerende erfgoed ervan. Dat gaat van historische afwerkingen zoals schouwen, wandtapijten, vloeren, stucplafonds en muurschilderingen tot schilderijen, altaren en metalen voorwerpen in kerken.
In 2022 onderzochten de Monumentenwachters Interieur van de provincie het Museum Plantin-Moretus van de stad Antwerpen. De Monumentenwachters schreven een rapport over de staat van het interieur met aanbevelingen om het verder te bewaren in de toekomst.
Monumentenwachters interieur inspecteren geen museumcollecties omdat de musea daarvoor een eigen beheerder in dienst hebben. De collectie van het Museum Plantin-Moretus werd echter oppervlakkig nagekeken op biologische aantastingen zoals schimmels en houtborende insecten. Die kunnen immers ook het interieur aantasten.
College voor studenten ‘conservatie en restauratie’
Vorig jaar vroeg de Universiteit Antwerpen aan de Monumentenwachters om tijdens een college de bevindingen uit het rapport te delen met de studenten ‘conservatie en restauratie’. Het college vond plaats in Museum Plantin-Moretus zelf. Door het grote succes werd het dit jaar hernomen voor de nieuwe lichting studenten.
In het gastcollege legden de Monumentenwachters uit hoe ze precies te werk gaan. Aan de hand van de tien schadefactoren, onder andere water, licht en vervuiling, lieten ze de studenten zien hoe schadefenomenen in historische interieurs ontstaan. En hoe die schade voorkomen kan worden door regelmatige controle of kleine aanpassingen in het onderhoud.
Na het theoretische gedeelte leidden de Monumentenwachters de studenten rond in het museum. Daar lichtten ze de adviezen van het inspectierapport toe per locatie in het museum.
Monumentenwachter Interieur Julie Bosteels: “Mijn collega Anaïs en ik zijn beiden afgestudeerd in de master conservatie-restauratie en het is nu een hele eer om zelf te kunnen lesgeven aan de studenten van deze opleiding.”
Student ‘conservatie en restauratie’: “Ik vond het super interessant om te weten dat soms door kleine veranderingen in courant onderhoud en door periodieke controles grote schade aan het gebouw en het interieur kan voorkomen worden en daarbij grote restauratiekosten vermeden worden.”
Luk Lemmens, gedeputeerde voor Onroerend Erfgoed juicht de samenwerking toe: “Het doet mij genoegen om deze mooie samenwerking te zien tussen Monumentenwacht Antwerpen en Universiteit Antwerpen in het Museum Plantin-Moretus. Door deze kennisoverdracht worden toekomstige erfgoedzorgers bewust gemaakt van de veel voorkomende problemen die door de nodige opmerkzaamheid vermeden kunnen worden.”
www.provincieantwerpen.be/monumentenwacht
Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onroerend Erfgoed