U bent hier
Gazet van Antwerpen 26/01/2019: Schepen Fons Duchateau (N-VA): "Ik wil de stad properder achterlaten dan ze er nu bijligt"
Fons Duchateau (N-VA) belooft niet dat hij Antwerpen proper gaat maken. Dat is geen gebrek aan ambitie. “Het is absoluut mijn ambitie om de stad properder achter te laten dan ze er nu bijligt. Het wordt een harde strijd.”
Duchateau zorgde als schepen van Sociale Zaken en als OCMW-voorzitter voor deining. Hij was de favoriete schietschijf van onder meer sp.a, maar nu zit hij met sp.a in de Bourgondische coalitie en is hij niet langer bevoegd voor het sociale beleid.
Gaat u de bevoegdheid missen?
“Ik had sociale zaken graag verdergezet, maar ik lig er niet wenend van wakker. Met socialehuisvestingsmaatschappij Woonhaven en seniorenzorg heb ik het sociaal beleid niet volledig losgelaten. Ik ben vooral trots op wat ik achterlaat. Activering van leefloners, ketenaanpak in de hulpverlening en uitbreiding van de opvang voor daklozen zijn dingen die zijn verankerd in het beleid.”
“Er zijn warme momenten die mij bijblijven. Tijdens het bussen van verkiezingsfolders op het Kiel werd ik door een man omhelst. Je zag dat het iemand was voor wie het leven hard was en die hard was voor het leven. Hij bedankte mij uitgebreid omdat hij onderdak had gevonden in het zorghostel voor daklozen met een drugsverslaving.”
Het bestuursakkoord over sociaal beleid leest nochtans als kritiek op het gevoerde beleid, zoals geen commercialisering van het sociaal beleid, niks over de maaltijden voor 1 euro en geen private firma’s om sociale fraude op te sporen...
“Commercialiseren was nooit mijn bedoeling, wel de beste kwaliteit bieden voor de beschikbare budgetten. Dat staat zo ook in het huidige bestuursakkoord.”
“De maaltijden voor 1 euro zijn goed voor wie we hebben geholpen, maar er zijn andere manieren om kinderarmoede aan te pakken. We kennen de verhalen van de lege brooddozen. Als we middelen kunnen vrijmaken, zie ik niet in waarom we niet minstens onderzoeken of we op school maaltijden kunnen aanbieden. Zelfs als N-VA de absolute meerderheid had gehad, had ik dit waarschijnlijk op tafel gelegd. Je hebt zoiets als voortschrijdend inzicht.”
“Het onderzoek naar sociale fraude was een experiment. Ik wilde weten of het probleem bij ons even groot is als in Nederland. En dat is zo. In 20% van de onderzochte dossiers bleek dat de OCMW-klant daadwerkelijk eigen vermogen heeft.”
“Bij de socialehuisvestingsmaatschappij Woonhaven zetten we dit project verder. Daar ligt het percentage dik boven de 30%. Het OCMW en Woonhaven besteden samen 150.000 euro aan dit onderzoek. Niemand kan dan nog langer om de feiten heen. Dit moet uitgroeien tot een instrument dat door steden en gemeenten kan worden ingezet, zoals dat in Nederland al het geval is. Wachten op toestemming van de thuislanden van de betrokkenen, is zinloos. Die komt uiteindelijk toch niet.”
Volgens uw opvolger Tom Meeuws (sp.a) is het weggegooid geld.
“In één dossier hebben we 49.000 euro, het verschil tussen de commerciële marktprijs en de sociale huur, kunnen terugvorderen. Wat belangrijker is, is dat je solidariteit vraagt voor de mensen die het echt moeilijk hebben. Dan moet de gemeenschap er wel zeker van zijn dat die solidariteit correct wordt gebruikt. Anders is het draagvlak voor solidariteit volledig weg.”
Als schepen van Wonen staat u in voor de uitbreiding van het aantal sociale woningen in Antwerpen.
“We volgen de groeicurve van de stad, maar de eerste opdracht van Woonhaven is te zorgen dat sociale huurders een woning hebben met voldoende comfort. Er zijn nog te veel huurders die meer uitgeven aan verwarming, dan aan hun huur. Binnen het financiële kader van Vlaanderen gaan we het aanbod uitbreiden. Daarnaast blijven we inzetten op de uitbreiding van het aanbod bij het sociaal verhuurkantoor. We gaan naar vormen van betaalbaar en bescheiden wonen voor de groep die tussen sociaal wonen en een reguliere woning valt.”
Met stads- en buurtonderhoud staat u voor een grote uitdaging: Antwerpen proper krijgen.
“Ben ik de schepen die het volledig zal oplossen? Nee, maar ik heb de ambitie om enorme stappen vooruit te zetten. Ook door een mentaliteitswijziging te verkrijgen bij de burger. Ik wil de stad properder achterlaten dan ze er nu bijligt. Het wordt een harde strijd, die misschien niet in één legislatuur te winnen is. Ik heb veel respect voor de medewerkers die zich nu inzetten voor het proper houden van onze stad, maar binnen de organisatie kunnen nog veel stappen worden gezet. We gaan experimenteren met vuilnisbakken die mensen aanzetten om hun afval daar in te werpen, met nieuwe technologieën, camera’s en datamining. Wie bijvoorbeeld drie maanden zijn sorteerpas voor het sorteerstraatje niet gebruikt, krijgt bezoek van een toezichter. De uitrol van sorteerstraten zetten we even op pauze tot we dit project grondig hebben geëvalueerd. Sommige zaken zullen lukken en bij andere zaken loop je met je hoofd tegen de muur. Als je hard genoeg loopt, kan je die muur misschien ook breken. Hogere boetes en gemeenschapsdienst voor sluikstorters zijn spijtig genoeg wettelijk nog niet mogelijk.”
U bent ook bevoegd voor groen. Wat mogen we daar verwachten?
“We gaan speelplaatsen verder ontharden, groene sproeten aanleggen en natuurgebieden beter met elkaar verbinden. Er is nog veel mogelijk wat betreft groendaken in Antwerpen. Samen met de districten wil ik inzetten op het aanbrengen van groene elementen in woonstraten. En ja, ik wil de begraafplaats Schoonselhof omvormen tot een park, zoals Père Lachaise in Parijs. Dit is nu een verborgen parel.”
Schepen, mogen we u zeggen dat we dit al twintig jaar horen?
“Ik ben niet verantwoordelijk voor het verleden. Gedachtenistoerisme kan je in het Schoonselhof perfect organiseren. De boerderij en het kasteel op het Schoonselhof zijn een zorgenkind, we zoeken naar budgetten om daar iets aan te veranderen, maar het Schoonselhof moet een plaats zijn voor rust en schoonheid.”
GVA PVDP 26/01/2019