Geslaagde eerste editie van culinair evenement Smaakmeesters zet vakmanschap horecaondernemers in Antwerpse binnenstad op de kaart

Op 12 oktober 2015, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme), Markten en Foren, Middenstand, Toerisme

In het kader van Smaakmeesters lieten heel wat Antwerpenaars, bezoekers en toeristen zich dit weekend weer verrassen door lekkers van 32 horecaondernemers uit de Antwerpse binnenstad. Ter hoogte van hun zaak kwamen de horecaondernemers op straat met proevertjes. Ook het kinderdorp en het culinair straattheater vielen dit weekend in de smaak. Het culinaire evenment Smaakmeesters loopt nog tot en met vrijdag 16 oktober. Schepen Koen Kennis is enthousiast: “Een tweede editie staat wat mij betreft al vast.”

Op zaterdag 10 oktober viel er op de Suikerrui een ruime opkomst te noteren voor MARTA, de boerenmarkt van ’t stad. In de Wilde Zee leidde steracteur en hobbykok Gène Bervoets zes culinaire workshops met lokale horecaondernemers in goede banen. Aan het einde van elke workshop kregen de talrijke toeschouwers telkens een proevertje aangeboden. Ook in de Wilde Zee vonden op zondag 11 oktober zowel een kruidenmarkt met exclusieve kruiden en bijzondere groenten plaats, als een minimarkt met lokale producten in foodiewinkel Local Store.

Op de Grote Markt verorberen Roger (64) en Monique (59) uit Merksem het proevertje van Maurice & Dietrich - stoofvlees met Tongerlobier, ovenaardappelen en witlofsalade - met zichtbaar genoegen: “Eigenlijk is dit onze tweede dag Smaakmeesters, want ook vorige week zondag waren wij van de partij. Toen hebben we vier deelnemende horecazaken bezocht, en vandaag willen we er nog minstens twee andere doen. We gaan wel vaker uit eten of iets gaan drinken, maar dit evenement is echt een uitgelezen kans om tegen een zacht prijsje ook nieuwe horecazaken te ontdekken.”

In het kinderdorp op de Groenplaats holt Elias (5) uit Borgerhout in het gezelschap van meter Maud (42) een pompoen uit. “Eerst moet je met een scherp mes het hoofd doen, de pompoen leegmaken, en dan de ogen, de neus en de mond”, vertelt hij enigszins bedeesd maar trots. “Via mijn moeder die hier in de buurt woont, wisten we van de workshop pompoensnijden”, vult Maud aan, “Leuk dat de stad bij zo’n culinair evenement ook aan de kinderen denkt. Zelf kom ik ook wel eens iets eten of drinken in hartje Antwerpen, maar ik moet toegeven dat ik ook verschillende horecazaken zie die ik niet ken of nog niet bezocht heb. Ik zal dat plannetje van Smaakmeesters maar goed bijhouden!”

“Dankzij Smaakmeesters trekken we nieuwe klanten aan”, vertelt Isabelle Van Echelpoel van Caffe Mundi (Oude Beurs), “De ligging van onze espressobar wijkt wat af van de toeristische route, maar vooral in het weekend krijgen we verschillende toeristen over de vloer die het plannetje volgen. Dit weekend was er zelfs een koppel dat speciaal van de kust was gekomen voor het evenement: dat zegt toch wel iets over de culinaire aantrekkingskracht van onze stad. We stellen ons met veel plezier kandidaat voor een volgende editie.”

Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme stelt: “Smaakmeesters zit er nog niet helemaal op, maar we kunnen nu al spreken van een geslaagde eerste editie van dit nieuwe culinaire evenement. Ik ben blij dat de deelnemende horecaondernemers ook zo enthousiast zijn en dat ze echt hun beste beentje voorzetten om er een gezamenlijk succes van te maken. Dat er volgend jaar een vervolg komt, staat wat mij betreft vast. Na afloop van deze editie bespreken we samen met de horecaondernemers hoe we dit precies willen invullen voor het komende jaar.”

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is