U bent hier
Grote stijging aantal cursisten volwassenenonderwijs
Levenslang leren zit terug in de lift, coronadip is (bijna) volledig verteerd. www.cvovitant.be
4.533 cursisten startten met een opleiding bij CVO Vitant, het volwassenenonderwijs van de provincie Antwerpen. Dit is maar liefst een stijging van 7% inschrijvingen tegenover het eerste semester van vorig schooljaar. “De coronacrisis zorgde de voorbije twee jaar voor een dip, maar het enthousiasme is nu helemaal terug,” vertelt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen. “Daarenboven pikken we ook heel wat jongeren op die via het volwassenenonderwijs hun diploma willen behalen. Op onze campus Nederlands Tweede taal zijn dan weer extra klassen gecreëerd om Oekraïners wegwijs te maken. Bij de voedingsopleidingen is er eindelijk terug een stijging van cursisten Slagerij met een opmerkelijke stijging van 40% tegenover het vorige semester.” De komende weken zijn er openlesavonden en infomomenten voor de opstart van de tweede semester in februari.
CVO Vitant, het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs telt vijf campussen in Antwerpen, Berchem, Hoboken en Kapellen. Er zijn zowel dag- als avondmodules en de sterkte zit vooral in het op maat gemaakte traject van cursisten. Opleidingen kunnen ofwel intensief op een korte termijn ofwel op eigen tempo over een langere periode gevolgd worden. Cursisten kunnen starten in september of in februari.
Horeca terug in de lift, Slagerij-cursisten stijgen met 40%
Bij CVO Vitant campus PIVA stegen de inschrijvingscijfers met 5%. De Bakkerij-opleidingen en de nieuwe opleiding Sommelier waren eind juni al volzet. Alhoewel Horeca tijdens de coronamaatregelen veel te verduren kreeg, zijn deze modules terug in stijgende lijn. Met een volle klas van het intensieve éénjarig traject kok/kelner zal eind dit schooljaar CVO Vitant weer volwaardige koks afleveren. Coördinator Bonnie Peeters: “In het éénjarig traject volgen de cursisten overdag les van maandag tot en met vrijdag, dat is pittig maar de afgestudeerden zijn gegeerd op de arbeidsmarkt. Dit schooljaar zorgen onze Slagerij-opleidingen voor de verrassing. Vorig schooljaar rondden we af met 55 inschrijvingen, nu hebben we er 78. Dat is een stijging van 40%. Hier zorgde de samenwerking met de Antwerpse Beenhouwersbond en slagerijen voor de omkeer van de steeds dalende cijfers.”
Steeds meer jongeren halen ASO-diploma in het volwassenenonderwijs
Op campus Maalboot in Hoboken richt de provincie zich vooral op tweedekansonderwijs. Vanaf 18 jaar kan je daar in het volwassenenonderwijs een diploma secundair onderwijs behalen. “In onze regio verlaat 1 op 5 jongeren de schoolbanken zonder diploma”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens. “In het volwassenenonderwijs bieden wij hen een tweede kans. Opvallend is het aantal cursisten die gaan voor een ASO-diploma en dus verder mikken op hoger onderwijs. Ook de beroepsgerichte opleidingen doen het goed zoals Transport- en logistiek medewerker. De modeopleidingen verhuisden dit schooljaar van campus PIVA naar campus Maalboot zodat de we nog beter de combinatie kunnen maken met het behalen van een diploma.”
Op 7 en 22 december organiseert CVO Vitant opnieuw infosessies rond het behalen van je diploma in het volwassenenonderwijs.
Samenwerking met de sector voor technische profielen in Kapellen, Stabroek en Brasschaat
Campus de Masten in Kapellen focust op technische opleidingen waaronder elektromecanicien en PLC-technieker. In samenwerking met ACTA in Brasschaat richt CVO Vitant het META-project in om onderhoudstechnici op te leiden. Twee opleidingen leiden cursisten op tot ook procesoperators chemie op: het traject 1825 i.s.m. ACTA en SIRA te PITO Stabroek. In totaal goed voor meer dan 100 cursisten.
Gedeputeerde Luk Lemmens: “Hier richten we ons op volwassenen tussen 18 en 25 jaar die in de chemie willen werken. Deze opleiding bestaat uit 35% les en 65% bedrijfspraktijk gedurende 1 schooljaar. We werken nu een voortraject uit met opstart in maart en waarbij jongeren kunnen proeven van verschillende technische opleidingen om dan in september een gerichte keuze te kunnen maken.”
Extra klassen Nederlands Tweede Taal (NT2) voor Oekraïners
Sinds de fusie in 2018 heeft het provinciaal volwassenenonderwijs ook een campus NT2. Maar liefst 159 modules Nederlands Tweede Taal zijn gevuld met 1464 cursisten. “We juichen de vraag naar Nederlandse taallessen alleen maar toe. Ook voor de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne is de taal belangrijk om zinvol te kunnen deelnemen aan onze samenleving. Vanuit Atlas kregen we de vraag om extra klassen in te richten. Momenteel investeren we in een nieuwe campus voor NT2. Hiervoor wordt het Lozanagebouw, vlakbij het provinciehuis, verbouwd naar klaslokalen”, aldus gedeputeerde Lemmens. De provincie zoekt geregeld leerkrachten Nederlands, ook zij-instromers zijn hiervoor welkom.
Online lessen Hebreeuws en Nederlands
Naar aanleiding van de coronacrisis werd er volop geëxperimenteerd met online les. Voor al minstens twee richtingen blijft de provincie dit aanbieden. “Op Zurenborg hebben we onze campus die Hebreeuws geeft zowel op secundair als volwassenenonderwijs. Via online lessen bereiken we cursisten uit het Brusselse en uit Nederland. Voor Nederlands tweede taal zien we dan weer de nood aan de combinatie werk/studeren. Sinds vorig schooljaar bieden we daarom de module gecombineerd onderwijs NT2 aan, waarbij cursisten 85% online les volgen”, aldus Ann Cleemput, directeur CVO Vitant.
Inschrijvingen semester 2 – februari tot juni
Omdat CVO Vitant werkt met modules per semester kan je ook starten met je opleiding in februari. In het najaar organiseert CVO Vitant daarom infosessie en openlesavonden. Zo kan je op 22 en 24 november ‘s avonds de lessen op campus PIVA bezoeken en in december deelnemen aan de infoavonden rond diploma of een infosessie rond de VDAB-trajecten Slager-distributie en Hulpkok. Meer info op www.cvovitant.be
Beleidsverantwoordelijke: - Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs