U bent hier
Halleluja! Onze-Lieve-Vrouwekathedraal gooit in volle schittering de kerkpoorten opnieuw open
Vijftien maanden na de start van de coronacrisis worden de poorten van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal opnieuw geopend op vrijdag 11 juni. In die periode was het echter niet stil in de kathedraal: er werd naarstig voortgewerkt aan het masterplan inzake de herbelichting van het interieur. Om de brandveiligheid van de kathedraal te verhogen en de verlichting aan de context te kunnen aanpassen, is de energieverslindende halogeenbelichting vervangen door LED-verlichting.
“De sluiting vanwege de gezondheidscrisis was een zware tegenslag voor De Kathedraal, die geen gelovigen maar ook geen toeristen kon ontvangen. Want hoewel gelovigen voor de kerkviering en de inwoners van de provincie Antwerpen sowieso gratis toegang hebben, was de financiële impact enorm: ruim 1 miljoen minder inkomsten. Waar de Kathedraal al decennia zelfbedruipend is, is de provincie Antwerpen nu voor het eerst tussengekomen om dit exploitatieverlies mee op te vangen. Deze heropening is dus zeer welkom”, licht gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed en Erediensten toe. “En soms is er sprake van een geluk bij een (groot) ongeluk. De verlichting in de kathedraal was dringend aan vernieuwing toe en het voorbije jaar hebben we met volle vaart het nieuwe verlichtingsplan van het interieur kunnen uitvoeren. In 2014 werd de kooromgang volledig gerestaureerd en opnieuw uitgelicht, maar de rest van het interieur werd tot nu verlicht met energieverslindende halogeenlampen en klassieke spots. Om de brandveiligheid te maximaliseren en de verlichting energiezuiniger en homogener te maken, is LED-verlichting voorzien in het schip, de zijbeuken, de transepten, het hoogkoor en het triforium.”
“Wij als kathedraal zijn heel blij met de mogelijkheden van de nieuwe verlichting. We zullen ze ten volle benutten voor onze vieringen en voor het toeristisch bezoek dat op gang zal komen”, zegt pastoor Bart Paepen.
De kostenraming van deze werken bedraagt € 1 257 265. De kerkfabriek draagt zelf
€ 100 000 bij voor deze werken. Aangezien de kathedraalvloer moest opengelegd worden, werden tegelijk ook vloerdozen met data-aansluitingen en stopcontacten aangelegd. De vloerdozen kunnen ook worden gebruikt bij grote concerten of vieringen. Zo kunnen er extra schermen geplaatst worden zonder dat er met losse bekabeling moet gewerkt worden.
Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed en Erediensten