U bent hier
Het Steen opent de poorten voor bezoekers
Na een grondige restauratie opent Het Steen de poorten voor het grote publiek op vrijdag 22 oktober. Als toeristisch onthaalcentrum is het de ideale startplaats om Antwerpen te ontdekken. Het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen herbergt een bezoekerscentrum, ontvangstruimte voor ontschepende cruisepassagiers, panoramisch dakterras en het belevingsparcours The Antwerp Story.
Het Steen kende de voorbije 800 jaar veel functies: van burcht tot gevangenis en van tehuis tot museum. Koen Kennis, schepen voor toerisme: “Sinds 2008 bleef het gesloten voor het brede publiek, waardoor een hele generatie Antwerpenaren opgroeide zonder het oudste gebouw van de stad ooit te hebben betreden. Ik heb dat altijd erg jammer gevonden. Met deze restauratie krijgen de Sinjoren ‘hun’ Steen nu terug, en bovendien zwaaien de poorten ook open voor bezoekers aan de stad. Het Steen maakte immers zoveel mee dat het de perfecte plek is om het verhaal van de stad te vertellen.”
Zien en doen in Het Steen
Het bezoekerscentrum
Hier krijgen bezoekers alle informatie over de stad en wat er te beleven valt. Ook kunnen ze er tickets voor een stadswandeling of rondleiding boeken, Antwerpse souvenirs en streekproducten kopen, en zelfs de oude burchtmuur bekijken.
Een wens aan De Gulle Waard
Op de binnenplaats pronkt De Gulle Waard, een kunstwerk van Sharon Van Overmeiren. Haar werk is een hedendaagse interpretatie van het Semini-beeldje, het kleine bas-reliëf dat boven de toegangspoort zichtbaar is en vruchtbaarheid en voorspoed symboliseert. Bezoekers kunnen De Gulle Waard een wens toefluisteren.
The Antwerp Story
Op de eerste verdieping wacht The Antwerp Story. Bezoekers ontdekken op een interactief en multimediaal parcours het verhaal van Antwerpen. Op korte tijd proeven ze van de geschiedenis van de stad en maken ze kennis met de wijken, musea en Antwerpenaren.
Ontvangstruimte voor cruisepassagiers
Passagiers van cruiseschepen die aanmeren in Antwerpen, ontschepen op de nieuwe cruiseterminal en betreden de stad voortaan langs Het Steen. Op die manier krijgen ze een warm welkom en kunnen ze er meteen ook alle informatie krijgen voor hun bezoek aan de stad. Ook voor hen vormt Het Steen het ideale vertrekpunt om de historische binnenstad te verkennen.
Adembenemend uitzicht op het dakterras
Op het gratis toegankelijke dakterras kijken bezoekers uit op Schelde, stad en haven. De ideale locatie om het drukke scheepvaartverkeer op de Schelde te bekijken, van de lichtjes aan de Schelde te genieten, en passagiers uit te zwaaien of op te wachten.
Van burcht tot bezoekerscentrum
Het Steen is het resultaat van eeuwen bouwen en verbouwen. De eerste stenen dateren al van de 11e eeuw. De burcht was meer dan 500 jaar lang een gevangenis. Daarna deed hij dienst als tehuis voor invalide soldaten en zelfs als houtzagerij. Om de Schelde te verbreden en de kaaien recht te trekken, werd het gebouw in de jaren 1880 grotendeels afgebroken. Van 1958 tot 2008 was het de thuishaven van het Nationaal Scheepvaartmuseum. Kijk op www.visitantwerpen.be voor meer historische mijlpalen.
In 2015 besliste stad Antwerpen om Het Steen om te vormen tot bezoekerscentrum. Architectenbureau noAarchitecten verkoos een architectuur van continuïteit boven contrast. Het oude deel werd gerestaureerd en de aanbouw uit de jaren 50 vervangen door een nieuwbouw. Het Steen heeft een donkere basis en lichtere kleuren naar boven toe, het resultaat van veel bouwfasen. De gevelkleuren van de nieuwbouw volgen dan ook het palet van het bestaande gebouw. Kijk op www.agvespa.be voor meer info over de restauratie, klik hier voor de rechtstreekse link.
Het Steen bezoeken
Iedereen kan tijdens de openingsuren vrij binnenlopen in het bezoekerscentrum en dat 363 dagen per jaar, van 10 tot 18 uur, behalve op 25 december en 1 januari. Ook het panoramadakterras en enkele ruimtes van The Antwerp Story zijn vrij toegankelijk. Voor een bezoek aan The Antwerp Story moet een ticket gereserveerd worden..
Meer info over een bezoek aan Het Steen: http://www.hetsteen.be/.
Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor toerisme