Innovatief parkeren in de Antwerpse binnenstad met gebruiksvriendelijke parkeerautomaten en nieuwe apps

Op 13 augustus 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Parkeerbeleid

Vanaf vandaag wordt de Antwerpse binnenstad uitgerust met parkeerautomaten met grotere, gebruiksvriendelijke aanraakschermen die volledig op zonne-energie werken. Een innovatie waarmee de stad Antwerpen een wereldprimeur te pakken heeft. Bovendien pakt Antwerpen ook uit met nieuwe apps om betalend te parkeren. Dankzij deze investeringen krijgt elke bestuurder bij het parkeren een ruim gamma aan betalingsmogelijkheden. 

Parkeerautomaten met aanraakscherm en nummerplaat-ingave
De voorgeschiedenis van dit project startte in mei 2014. Toen begon Antwerpen als eerste stad ter wereld met een proeftraject van vijf Parkeon parkeerautomaten met grotere, gebruiksvriendelijke aanraakschermen die volledig op zonne-energie werken. In Nederland zijn de parkeerautomaten met grotere touchscreens al langer in gebruik, maar alle automaten zijn er aangesloten op netstroom. Het leggen van de noodzakelijke kabels zorgt voor hinder op straat en kost veel tijd en geld. De keuze van de stad Antwerpen om op zonne-energie te werken is dus niet alleen eenvoudiger maar ook goedkoper. 

De proefperiode van een jaar was nodig om te onderzoeken of de nieuwe technologie kan toegepast worden in steden met intensief gebruikte parkeerautomaten en smallere straten met weinig licht. De oudere Antwerpse parkeerautomaten werkten al op zonne-energie, maar de schermen waren kleiner en de mogelijkheden beperkter. Grote schermen die permanent beschikbaar moeten zijn verbruiken meer energie, daarom moeten de zonnepanelen groter zijn. Er werd in 2014 gekozen voor vijf testlocaties (Steenplein 22, Godefriduskaai 18, Oudevaartplaats 70-72, Frankrijklei 52 en Draakstraat 24-26). Locaties met verschillende karakteristieken: veel of weinig zonlicht, intensiever of minder intensief gebruik van de automaten, enzovoort. 

Grotere aanraakschermen leiden de gebruiker makkelijker door de betaalstappen. Om ze maximaal te testen konden parkeerders niet alleen met muntgeld maar ook met bankkaarten (Maestro, Visa en Mastercard) betalen. Daarnaast laat de technologie ook toe om de nummerplaat in te geven. Dat heeft op termijn als voordeel dat de parkeerder na het betalen niet terug moet naar de auto om het papieren ticket achter de voorruit te leggen. De parkeertoezichters kunnen dan net als bij sms-parkeren en bewonerskaarten de controles digitaal uitvoeren via hun handcomputer. Uiteraard blijft het ook mogelijk om 10 minuten gratis te parkeren. “Omdat de meeste parkeerders mogelijk toch een papieren ticketje verwachten uit de automaat, zal er in de eerste fase nog een ticket uit komen om de overgang te vergemakkelijken. Dit ticket blijft voorlopig nog verplicht” vertelt Stijn Valgaeren van het Parkeer- en mobiliteitsbedrijf van de stad Antwerpen. 

Het Parkeer- en mobiliteitsbedrijf is zeer tevreden over de testresultaten. Zowel de aanraakschermen op zonne-energie, het betalend parkeren met bankkaarten als de nummerplaat-ingave werken zoals het hoort. Daarom werd beslist dat de innovatieve parkeerautomaten ook elders in de binnenstad worden ingevoerd. Dat wil dus ook zeggen dat er op veel meer automaten ook met bankkaarten betaald kan worden. De komende weken zal aannemer Apcoa 225 parkeerautomaten in de binnenstad vervangen. Wanneer een automaat aangepakt wordt, kunnen parkeerders steeds terecht bij de dichtstbijzijnde automaat.

Wegwijs bij het betalen via een aanraakscherm
De aanraakschermen maken betalend parkeren eenvoudiger. Schepen voor mobiliteit en parkeren Koen Kennis legt uit hoe het moet. “Om het scherm te activeren druk je eerst op ‘start’. Daarna springt het scherm aan en kan je meteen zien welke tarieven je moet betalen. Ook aan wie geen Nederlands spreekt werd gedacht. Zo kan je de informatie in het Engels, Frans en Duits terugvinden. Om verder te gaan druk je op de groene knop en geef je je nummerplaat in. Daarna kan je aangeven hoe lang je wilt blijven staan en wordt het eindbedrag meteen getoond. En dan moet je nog betalen.” Schepen Kennis kiest ervoor om met de betaalkaart de parkeersessie te betalen. “Het gaat zo eenvoudig. Je moet zelfs je pincode niet ingeven”, aldus Kennis. 

Extra info op de schermen
Een bijkomend voordeel van de innovatieve technologie van de aanraakschermen is dat ze ook andere nuttige informatie kan meegeven. Zo zal er binnen enkele maanden info beschikbaar zijn over de openbare toiletten en de Velo-stations in de omgeving van elke parkeerautomaat. Maar ook het opsommen van de wegenwerken in de buurt behoort op termijn tot de mogelijkheden. 

Apps als betaalalternatief
Naast de parkeerautomaten met grotere aanraakschermen pakt de stad Antwerpen vandaag ook uit met twee nieuwe apps: Parkmobile.be en 4411.be. Beide zijn eenvoudig te downloaden en beschikbaar voor smartphone (zowel voor Apple-, Android- als Windows-besturingssystemen). De informatie over de twee applicaties is te vinden op elke nieuwe automaat en op nieuwe borden die in het straatbeeld verschijnen. De apps zijn zowel in de stad Antwerpen als de districten van toepassing. 

Dankzij de innovatieve nieuwe automaten biedt het Parkeer- en mobiliteitsbedrijf een ruim betaalaanbod voor elke gebruiker die wil parkeren: via de betaalautomaten zelf met munten of betaalkaarten, via sms of apps. Voor bewoners is er nog steeds de bewonerskaart.

 

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit en parkeren

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is