U bent hier
Integrale kwaliteitskamer streeft integrale aanpak van complexe stadsontwikkelingsprojecten na
Het college streeft een integrale aanpak van stadsontwikkelingsprojecten na en beslist daarom tot de oprichting van een nieuw, ruim overlegplatform: de integrale kwaliteitskamer, toegespitst op bepaalde expertises voor architectuur, stedenbouw, publieke ruimte en erfgoed
Doel van de integrale kwaliteitskamer
“De oprichting van een integrale kwaliteitskamer is het antwoord op stadsontwikkelingsprojecten van een zekere schaal of complexiteit, die vragen om een ruimer debat. Het doel is om een platform te creëren waarbinnen alle expertises op vlak van stedenbouw, architectuur, publieke ruimte en erfgoed samenkomen en waar inhoudelijk gereflecteerd kan worden over zowel publieke als private strategische stadsontwikkelingsprojecten. Op die manier bewaken we de ruimtelijke kwaliteit van onze stad en maken we Antwerpen klaar voor de stadsontwikkeling van morgen”, zegt schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder.
De integrale kwaliteitskamer is met andere woorden de plek waar verschillende adviezen en visies gestroomlijnd worden over alle beleidsdomeinen heen. De nieuwe overlegstructuur gaat dus ruimer dan enkel het adviseren over de beeldkwaliteit of de architectuur van projecten.
De integrale kwaliteitskamer en de expertise kwaliteitskamers ondersteunen stadsbouwmeester Christian Rapp in de uitvoering van zijn mandaat. De integrale kwaliteitskamer zal de welstandscommissie vervangen. De samenstelling ervan zal nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Werking integrale kwaliteitskamer
Om deze doelstellingen waar te maken, zal de integrale kwaliteitskamer bestaan uit vier deskundigen met de stadsbouwmeester als voorzitter: een expert architectuur, stedenbouw, publieke ruimte en erfgoed. De leden van de integrale kwaliteitskamer zullen maandelijks samenkomen. De kwaliteitskamer architectuur - bestaande uit de stadsbouwmeester en de expert architectuur - heeft een vastomlijnde werking, in functie van de aanvragen tot omgevingsvergunning, en zal tweewekelijks samenkomen voor een efficiënte en snelle advisering van de lopende projecten. Voor de andere expertises, namelijk de kwaliteitskamer stedenbouw, publieke ruimte en erfgoed, is het mogelijk om afhankelijk van de aard van het project een bijkomende of meer diepgaande dialoog aan te gaan op afroep van desbetreffende expert samen met de stadsbouwmeester.
Stadsbouwmeester Christian Rapp: “De Grote Verbinding toont aan dat stadsontwikkelingsprojecten in Antwerpen complexer worden en dat we hier een adequaat antwoord moeten op bieden. De integrale kwaliteitskamer zal hierin een belangrijke rol spelen, maar evengoed in de vele ruimtelijke vraagstukken die nu op tafel liggen. Denk maar aan de opmaak van het nieuwe Ruimteplan voor Antwerpen of de klimaatambities die we onszelf willen opleggen.”
Verantwoordelijke schepen: Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening