U bent hier
Kasteel Boekenberg wordt sociaal samenwoonproject
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de herbestemming van het Kasteel Boekenberg in Deurne. De Vlaamse overheid voorziet hiervoor een premie van 491.385,86 euro. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. “Kasteel Boekenberg en het bijhorende park zijn een begrip in Deurne en ver daarbuiten. Tot 2019 was het kasteel in gebruik als Centrum voor Bijzondere Jeugdzorg. Het kasteel kwam te koop te staan en zal nu uitgebouwd worden tot een samenwoonproject voor medioren en senioren”, aldus minister Matthias Diependaele. “Ik ben heel blij dat de site opnieuw een maatschappelijk belangrijke invulling krijgt. Vijftigplussers kunnen in kasteel Boekenberg comfortabel wonen. Ieder heeft zijn privacy maar engageert zich elkaar te helpen indien nodig. Zo moet dit monument opnieuw een huis van plaisantie worden, een plek waar het fijn vertoeven is.”
De gevels, daken, structuurelementen en waardevolle interieurelementen van kasteel Boekenberg worden gerestaureerd. Door de restauratie zal de historische ruimtelijkheid van het gebouw meer tot zijn recht komen. Storende elementen worden weggenomen en de oorspronkelijke ornamenten worden opnieuw bloot gelegd. De historische materialen, zoals smeedwerk, stucplafonds en plankenvloeren worden zoveel mogelijk behouden en gerestaureerd.
Het monument wordt nadien in gebruik genomen als samenwoonproject/sociaal woonproject voor medioren en senioren. Er komen negen wooneenheden voorzien met een groot aantal gemeenschappelijke ruimtes zoals een eetkeuken, een ontmoetings- en leefruimte, gasten- en zorgkamers, fietsen- en afvalberging en terras. Het project zal ook een maatschappelijke buurtfunctie vervullen door het organiseren van verschillende activiteiten om zo het publiek op een natuurlijke manier in het project te betrekken (bijvoorbeeld leesclubs, voorleesklassen of huiswerkbegeleiding in de geest van de oorspronkelijke literaire salons). Op die manier wil het project een positieve impact realiseren binnen de omgeving en de oorspronkelijke betekeniswaarde van de plek herstellen.
Dit project past in het relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse Regering omdat door de herbestemming van het kasteel de initiatiefnemers inzetten op een duurzaam hergebruik van de erfgoedsite. Dat ondersteunt de groene transitie die Vlaanderen wil maken. Omdat de gemeenschappelijke ruimtes door iedereen gebruikt kunnen worden, draagt dit project op positieve wijze bij aan de ontwikkeling van de omgeving.
Vlaamse Veerkracht
Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.
Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken voor bijvoorbeeld een samenwoonproject levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”
Foto’s en meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/11273