Knip Leien: maatregelen blijven gelden

Op 31 augustus 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Bij de start van de knip in de Leien werden een aantal maatregelen genomen om de verkeerscirculatie in en rond Antwerpen zo optimaal mogelijk te houden. Na de relatief rustige zomermaanden zal er met de start van het nieuwe schooljaar opnieuw meer verkeer in de stad zijn. Daarom zet de stad de genomen maatregelen opnieuw in de verf. Het team Noorderlijn organiseert ook een veiligheidsactie met bouwvakkers en scholieren op en rond de werf aan de Leien.

Bij de start van de knip werden volgende maatregelen genomen:

Aangepaste signalisatie op de Ring

Op de Ring is de signalisatie aangepast naar de juiste toegangspoorten naar het juiste stadsdeel.  Bestuurders volgen de weg naar hun bestemming via de zones Centrum Zuid, Oost en Noord. Op www.slimnaarantwerpen.be staat het signalisatieplan. Klik voor de rechtstreekse link naar de pagina waarop het kan gedownload worden.

Aanpassing verkeerslichten: doseren stadinwaarts verkeer

Sinds zaterdag 3 juni is de verkeerslichtenregeling op een aantal belangrijke kruispunten aangepast. Deze aanpassing doseert het autoverkeer naar de binnenstad en zorgt voor de doorstroming van het uitgaande autoverkeer. Zo blijft het gebied rond de werf bereikbaar voor openbaar vervoer, plaatselijk verkeer en leveranciers. Deze maatregel is een aanpassing voor elke weggebruiker. Van groot belang voor de doorstroming is dat bestuurders de kruispunten vrij houden.

Optimalisaties en realisatie alternatieven voor autoverkeer

De verkeersituatie in en rond Antwerpen werd door de stad, AWV, de Lijn, het Vlaams Verkeerscentrum en de politie continu opgevolgd. Ten gevolge daarvan werden afgelopen zomer een aantal optimalisaties doorgevoerd, onder meer aan de lichtenregelingen. Ook op Linkeroever voerde de aannemer van de Noorderlijn een aantal aanpassingen door, voornamelijk voor de lokale ontsluiting van het verkeer en de doorstroming naar de Waaslandtunnel.

Daarbovenop werden de afgelopen maanden een aantal nieuwe alternatieven voor verplaatsingen met de wagen gerealiseerd. “Zo namen we de tramverbinding in gebruik van Wommelgem naar Hoboken via de nieuwe tramtunnel in station Opera”, zegt schepen Koen Kennis. “Ook vanaf het MAS kunnen inwoners en bezoekers nu naar het centrum sporen. Vanuit het Noorden, vanaf de Havanasite, brengt tramlijn 6 je ook tot in het centrum. En laten we ook de deelfiets- en deelscootersystemen niet vergeten die vandaag intensief gebruikt worden, evenals het veer en de waterbus,” aldus Kennis. “Ik kijk verder erg uit naar de ingebruikname van de open helling aan de Turnhoutsepoort. En tot slot gaat midden september de Londenbrug weer open zodat autoverkeer ook die as weer kan gebruiken.”

Opvolging verkeersstromen Ring

Uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum, dat de snelwegen monitort, blijkt dat het totale verkeersvolume op de afritten van de Antwerpse Ring nauwelijks gewijzigd is. Daar passeert evenveel verkeer als voor de knip. Op geen enkele afrit is er sprake van een spectaculaire stijging van het verkeer, al is het op de afritten Borgerhout en Deurne en Valaar (A12) wel drukker geworden.

De verkeersoperatoren blijven de verkeersstromen opvolgen. Zodra er een afrit dreigt dicht te slibben, wordt het verkeer via dynamische wegsignalisatie naar een naburige afrit gestuurd waar wel nog vlotte doorgang is. Omwille van de werken op de Italiëlei is de capaciteit van de Waaslandtunnel ingeperkt. Doorgaand verkeer krijgt het advies om de Liefkenshoek- of de Kennedytunnel te gebruiken.

Slim naar Antwerpen tijdens de knip

Er worden verschillende maatregelen getroffen om de stad zo bereikbaar mogelijk te houden tijdens de wegenwerken. Elke nieuwe verkeerssituatie vraagt echter een aanpassing van de weggebruikers. Wie in Antwerpen moet zijn, vertrekt het best op tijd en informeert zich vooraf goed waar hij moet zijn en hoe de verkeerssituatie eruit ziet. Reizigers van de tram of bus dienen rekening te houden met de nieuwe dienstregeling van De Lijn. De zomerregeling is ten einde en de Lijn rijdt vanaf 1 september terug op volle capaciteit.

Wie verschillende vervoersmogelijkheden slim combineert, geraakt meestal vlotter waar hij moet zijn. Voor pendelaars of bezoekers uit andere steden is de trein een goed alternatief. Vanuit Antwerpen-Centraal kunnen reizigers de rest van de stad vlot bereiken met de tram, de bus, de Velo-stadsfiets of een huurfiets van Blue-bike of Fietshaven. Werknemers met een flexibel werkrooster kunnen de spits vermijden door later of vroeger te vertrekken of van thuis uit te werken. Alle mobiliteitsinfo en tips, ook voor werkgevers, staan op www.slimnaarantwerpen.be.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is