N-VA wil veiligheid en jobs bij hervorming Wet Major

Op 17 december 2015, over deze onderwerpen: Economie & Werk, Haven

N-VA wil dat bij de hervorming van de Wet Major het behoud van veiligheid en de creatie van jobs voorop worden gesteld. Dat stelde kamerlid Johan Klaps (N-VA) vandaag in het halfrond. Om de Vlaamse havens concurrentieel te houden moeten logistiek en e-commerce uit de wet Major. “De hervorming van de Wet Major moet havenarbeid tot zijn essentie herleiden, namelijk het laden en lossen van schepen”, stelt Klaps. “Er mag echter nooit worden getornd aan de veiligheid van de dokwerkers”.

Alle statistieken tonen aan dat het beroep van havenarbeider een zeer gevaarlijke job is. Jaarlijks zijn er meer dan duizend arbeidsongevallen met havenarbeiders, op een totaal van ongeveer 8.500 havenarbeiders. Vaak zijn hierbij ook doden te betreuren.

Daarom wil N-VA dat bij de hervorming van de Wet Major veiligheid op de eerste plaats komt. Ook wanneer bedrijven in 2020 alle havenarbeiders mogen aanwerven buiten ’t Kot om mag er niet worden geraakt aan veiligheid en een goede opleiding. Dit kan onder andere door het huidige opleidingsprogramma ook in de toekomst te behouden.

Logistiek en e-commerce uit wet Major halen

Naast veiligheid wil N-VA dat logistiek en e-commerce uit de Wet Major worden gehaald. Ook met het nieuwe voorstel van Kris Peeters zullen bedrijven uit deze sector, die gelegen zijn binnen de grenzen van de haven, arbeiders moeten aannemen onder dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden als havenarbeiders. Dit is niet logisch aangezien gelijkaardige bedrijven buiten het havengebied dat niet moeten doen.

Klaps: “De haven van Antwerpen is onze economische motor. Als we logistieke en e-commercebedrijven het moeilijk blijven maken om zich hier te vestigen zullen ze gewoon uitwijken naar Rotterdam of Hamburg. De bijhorende jobs kunnen we dan ook vergeten”. De N-VA pleit daarom om de wet Major toe te passen op de aard van de job en niet langer geografisch, zoals dit nu gebeurt.

‘Kris Peeters te laat in actie geschoten’

In zijn vraag nam Johan Klaps minister Peeters tevens op de korrel over de manier van werken in dit dossier. Peeters diende vorige week een plan in bij de Europese Commissie zonder dit af te toetsen bij de sociale partners. “De minister zegt al maanden te onderhandelen met de vakbonden en werknemers maar er werd nooit iets concreet bereikt. Dat hij nu met een plan komt, impliceert niet dat er een akkoord is. Binnen 6 maanden moeten de hervormingen in een wet gegoten zijn, ik vrees dat hij te laat in actie geschoten is”, concludeert Klaps.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is