U bent hier
OCMW Antwerpen: Antwerps opslag- en distributiecentrum voor voedselhulp
![](https://antwerpen.afdelingen.n-va.be/sites/afdelingen.n-va.be/files/styles/style_news_detail/public/generated/images/news-picture/fons_goede_foto.png?itok=Zzadi30A×tamp=1466692726)
De stad en het OCMW Antwerpen startten eind vorig jaar een grootschalig opslag- en distributiecentrum voor voedselhulp in de Havanastraat. Het centrum zorgt voor de opslag en de verdeling van FEAD-goederen (Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen). In de loop van dit jaar zal het aanvullend ook zorgen voor de ophaling, opslag en verdeling van voedseloverschotten van veiling BelOrta. Ook de samenwerking met supermarkten en bedrijven, die nu al loopt, wordt verder uitgebreid.
Sinds augustus 2015 vervoerde het bedrijvencentrum PAX van het OCMW Antwerpen FEAD-goederen naar de sociale centra. Die dienstverlening vindt nu plaats vanuit een nieuw opslag- en distributiecentrum voor voedselhulp aan de Havanastraat 5 in 2030 Antwerpen. Dat gebeurt door medewerkers in een sociaal tewerkstellingstraject. Bedoeling is om het centrum de komende maanden uit te breiden.
De stad en het OCMW Antwerpen kozen samen met Komosie vzw (Koepel van Milieuondernemers in de Sociale Economie) voor een stapsgewijze opstart. Momenteel staat het centrum al in voor de opslag en de verdeling van FEAD-goederen. Vanaf mei 2017 zal het ook de groente- en fruitoverschotten van veiling BelOrta ophalen, opslaan en verdelen.
Daarnaast werkt het centrum al samen met bedrijven en supermarkten. Het haalt hun voedseloverschotten op en zorgt voor de opslag en de verdeling ervan. Zo werkt het centrum nu al samen met de supermarktketens Makro en Colruyt. Deze samenwerking willen de stad en het OCMW verder uitbreiden met andere bedrijven.
Voedselhulp beter coördineren
De stad en het OCMW Antwerpen willen met het nieuwe opslag- en distributiecentrum de bestaande voedselstromen voor voedselhulp beter coördineren en het materiaal efficiënter inzetten. Daardoor worden voedselbedelingen, sociale kruideniers en vrijwilligersorganisaties beter ondersteund en wordt er minder voedsel verspild.
Verder biedt het opslag- en distributiecentrum logistieke schaalvoordelen en betere garanties op een kwaliteitsvolle opslag van voedsel. Dit zijn twee noodzakelijke voorwaarden om nog meer partners en bedrijven te betrekken bij de Antwerpse voedselhulp. Daarnaast zullen medewerkers er via sociale tewerkstelling kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.
Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor sociale zaken en OCMW-voorzitter