U bent hier
Open Monumentendag inspireert 30 000 bezoekers in Antwerpen
Tijdens de 28ste editie van Open Monumentendag Vlaanderen konden bezoekers kennismaken met meer dan 40 locaties in Antwerpen. Naast de klassiekers in de binnenstad, zette de stad drie wijken extra in de kijker: Deurne Dorp, Het Zuid en de Tentoonstellingswijk. Hier ontdekten bezoekers privéwoningen, ontworpen door befaamde architecten, en historische locaties. Kinderen en volwassenen konden ook genieten van een wandeling door de wijken en familiezoektochten. Met 30 000 kijklustigen voor het Antwerpse programma was dit opnieuw een hoogdag voor erfgoed.
In Antwerpen stelden naast de klassiekers in de historische binnenstad, maar liefst meer dan 40 erfgoedparels in de drie wijken hun deuren open. Met 30 000 bezoekers kan de stad terugblikken op een succesvolle Open Monumentendag. Het Zuid, Deurne Dorp en de Tentoonstellingswijk pakten uit met een mix van privéwoningen, monumenten in publiek eigendom, wandelingen en activiteiten voor kinderen.
“Met 30 000 bezoekers werd het Antwerpse programma absoluut gesmaakt door jong en oud. Een kwart van de panden kon voor het eerst bezocht worden. Daarnaast waren er ook heel wat klassiekers waarvoor deze dag het ideale moment is om ze eens van binnen te bekijken. Om deze dag waar te maken werden er tal van vrijwilligers ingezet om het erfgoed terug tot leven te brengen. Ik wil hen dan ook van harte bedanken om er een succesvolle dag van te maken”, aldus schepen Rob Van de Velde.
Enkele blikvangers waren de legendarische trappentoren van Den Bell, het originele interieur van apotheek Muylaert (530 bezoekers) en de industriële look van Bank J.Van Breda &C° (921 bezoekers) op Het Zuid. In de Tentoonstellingswijk flitsten bezoekers terug in de tijd van de Wereldexpo van 1930, met restanten zoals het Stedelijk Lyceum Pestalozzi (710 bezoekers) en een bezoek aan de modelwijk met privéwoningen van architecten waaronder E. Van Steenbergen, L. Stynen en P. Smekens. In Deurne Dorp kwamen oud en nieuw samen met het architecturale verhaal achter het Rivierenhof Openluchttheater, de brutalistische architectuur van Bib Couwelaar (100 bezoekers) en Galerie/Kunstuitleen Dijkstra (140 bezoekers).
Enkele opmerkelijke cijfers:
Kristus Koningkerk (Tentoonstellingswijk): ca. 1000 bezoekers
Den Bell (Het Zuid): ca. 1100 bezoekers
Sint-Michiel- en Petruskerk (Het Zuid): ca. 1300 bezoekers
Konhef vzw (Het Zuid): ca. 1000 bezoekers
Huisbrouwerij ’T Pakhuis (Het Zuid): ca. 1200 bezoekers
Zuiderpershuis (Het Zuid): ca. 1300 bezoekers
Universiteit Antwerpen Campus Zuid (Het Zuid): ca. 1500
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (centrum): ca. 2000 bezoekers
Uit de cijfers blijkt dat vooral locaties dicht bij de binnenstad grote massa’s op de been weten te brengen. De locaties in Deurne Dorp en de Tentoonstellingswijk konden ook op heel wat bezoekers rekenen. In deze twee wijken bestond het aanbod uit meer privéwoningen met een kleinere capaciteit. Inschrijvingen voor de bezoeken en rondleidingen waren al lang vooraf volgeboekt.
Ook de allerjongsten konden proeven van de rijke verhalen achter de talrijke gebouwen. M HKA (718 bezoekers) liet de kunstenaar in kinderen en jongeren naar boven komen. In de Tentoonstellingswjik konden ze een orgel bouwen, in de voetsporen treden van een architect, een misdaad oplossen en een cursus tapdansen volgen.
Open Monumentendag vindt jaarlijks plaats in september en lokt naar goede gewoonte enorm veel mensen. De dag wordt mee mogelijk gemaakt door professionelen en vrijwilligers met een hart voor erfgoed. Ze geven rondleidingen en bieden nieuwsgierigen zo de kans om eens binnen te gluren in heel wat monumenten die anders hun geheimen verborgen houden.
Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor onroerend erfgoed