Parkeren in deel van Valaar enkel nog voor personenwagens

Op 6 september 2024, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Parkeerbeleid

Binnenkort is parkeren in het noordelijke deel van de wijk Valaar in Wilrijk enkel nog voor personenwagens toegestaan. Stad Antwerpen voert deze maatregel als proefproject in, om de parkeerdruk in de wijk te verlichten en de beschikbare parkeerplaatsen efficiënter te benutten. 

Sinds 2022 geldt er in de wijk Valaar reeds een parkeerbeperking: voertuigen van zwaarder dan 3,5 ton mogen er niet meer staan. Ondanks deze maatregel blijft de parkeerdruk hoog, mede doordat het noordelijk deel van de wijk (waar niet betaald moet worden) grenst aan een betalende parkeerzone. 

Parkeerdruk verlichten 

Om de parkeerdruk daar te verlichten en de beschikbare plaatsen zo efficiënt mogelijk benutten, zullen er binnenkort enkel nog personenwagens mogen parkeren. Lichte vrachtauto's (waaronder ook bestelwagens) zullen dus buiten deze zone moeten gezet worden. Het gebied is zodanig ingericht dat alle bestemmingen binnen wandelafstand blijven. 

De betreffende zone bevindt zich tussen de Pastoor Bauwenslaan (inbegrepen in de zone), Michel Willemslaan (inbegrepen), De Bruynlaan (inbegrepen), Sint-Bernardsesteenweg (niet inbegrepen), Julius de Geyterstraat (niet inbegrepen), Lodewijk Mortelmansstraat (inbegrepen) en Valaarstraat (inbegrepen).  

[Story image]

In het zuidelijke deel van de wijk verandert er niets, daar is parkeren voor lichte vrachtauto’s nog steeds toegestaan.  

Kristof Bossuyt, districtsburgemeester van Wilrijk: "De parkeerdruk in Valaar was onredelijk hoog. Het Valaar is een woonwijk, geen parkeerterrein voor camionetten. Daarom grijpen we nu in."

Koen Kennis, Antwerps schepen voor mobiliteit: "Niemand rijdt graag rondjes op zoek naar een parkeerplaats, laat staan als hij dat elke avond moet doen. Voor de bewoners van het Valaar is dit dus goed nieuws, ook voor wie geen auto heeft. Door voorrang te geven aan de bewoners, vermijden we ook zoekverkeer, wat de leefbaarheid ten goede komt."

Proefperiode 

Deze maatregel wordt ingevoerd voor een periode van 6 maanden. De stad zal samen met het district Wilrijk de proefopstelling monitoren, en evalueren of de maatregel verlengd of aangepast moet worden.  

Ter plekke zal de exclusieve zone voor personenwagens door middel van zoneborden worden aangeduid. 

Koen Kennis - Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is