Projectoproep Mobility-as-a-Service

Op 25 januari 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Antwerpen lanceert vandaag een projectoproep voor mobiliteitsaanbieders om zich te verbinden met Mobility as a Service-applicaties. Mobility-as-a-Service (MaaS) bundelt verschillende aanbieders en vervoersmogelijkheden in een app en biedt die zo tezamen aan de gebruiker aan.

De mobiliteitsmarkt in Antwerpen groeit en diversifieert aan een ongezien tempo en komt daarmee ook voor nieuwe uitdagingen te staan. Er is een grote verscheidenheid aan mobiliteitsoplossingen beschikbaar. Deze diensten bestaan echter vaak naast en los van elkaar, waardoor het voor de eindgebruiker een onduidelijk geheel wordt. Het concept MaaS tracht dit voor de eindgebruiker te vergemakkelijken door verschillende mobiliteitsoplossingen aan te bieden in één app. De eindgebruiker krijgt dan via een MaaS-app toegang tot openbaar vervoer, deelfietsen, -scooters, -auto’s en –steps, taxidiensten, parkeerfaciliteiten en laadinfrastructuur.

Verhogen van samenwerking

Dergelijke apps bestaan al of zijn op komst, maar voor de huidige mobiliteitsaanbieders in Antwerpen is het op dit moment niet eenvoudig om zich digitaal met elkaar te verbinden. Er bestaan heel wat deelsystemen en er zijn ook MaaS-aanbieders, maar ze ondervinden technische, financiële en andere moeilijkheden om data en systemen in elkaar te integreren. Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “De stad wil haar mobiliteitspartners helpen met het verhogen van hun connectiviteit en samenwerking, via een gerichte financiële en inhoudelijke ondersteuning. Projectvoorstellen kunnen tot en met 22 maart worden ingediend.”  

Financiële steun en begeleiding

Een jury van mobiliteitsexperten beoordeelt de ingediende projectvoorstellen op een aantal vastgelegde criteria zoals impact, kwaliteit en mate van ondersteuning. De geselecteerde projecten krijgen maximaal 50.000 euro financiële ondersteuning en kunnen rekenen op begeleiding op maat door het projectteam van Slim naar Antwerpen. “Deze begeleiding kan onder andere bestaan uit communicatieve ondersteuning, toegang tot het netwerk en de contacten van de stad en inhoudelijk advies”, aldus schepen Kennis. Verder wil de stad een lerend netwerk rond MaaS opzetten, waarbij de lessen uit de verschillende projecten gedeeld kunnen worden met andere organisaties.

Indienen tot 22 maart

Projectvoorstellen kunnen ingediend worden tot en met 22 maart 2019. Er vindt ook een infosessie over de projectoproep plaats op 20 februari. Alle informatie is te vinden op de www.slimnaarnantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is