U bent hier
RUP wijziging Rubenssite
De stad Antwerpen plant de bouw van nieuwe onthaal- en bezoekersvoorzieningen aan het Rubenshuis en de uitbreiding ervan. Om dit mogelijk te maken, wordt een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt: het RUP Rubens. Vandaag besliste het college de voorlopige vaststelling van het ontwerp voor het RUP Rubens voor te leggen aan de gemeenteraad. Na de vaststelling zal de stad een openbaar onderzoek organiseren.
Waarom een RUP?
De stad Antwerpen wil op de site aan het Rubenshuis een volwaardig onthaal realiseren en een museum dat voldoet aan de hedendaagse noden van de moderne bezoeker. Om dit mogelijk te maken, wordt een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt.
Een ontwerpwedstrijd in 2016 - de zogenaamde 'Open Oproep' - van de Vlaams Bouwmeester selecteerde een aantal ontwerpers om een plan op te maken voor de uitbreiding en herschikking van de site. Uit een onderzoek naar de best mogelijke locatie hiervoor, bleek dat de onbebouwde ruimte achter de muur langs Hopland 13 het meest geschikt was.
Deze zone is in het ‘Ruimtelijk Uitvoeringsplan Binnenstad’ aangeduid als zone voor groen. Het ‘Ruimtelijk Uitvoeringsplan Rubens’ verandert een stukje van deze bestemmingszone in zone voor centrumfuncties. Deze bestemmingswijziging maakt hier een gebouw mogelijk. Ter compensatie wordt groen voorzien op de Kolvenierssite.
Openbaar onderzoek.
In het najaar van 2018 werd een startnota opgesteld die de krijtlijnen voor dit plan uitzette. De stad organiseerde een publiek infomoment over deze nota. De opmerkingen van de aanwezigen werden samen met andere adviezen verwerkt in de opmaak van een voorontwerp, dat nadien verder verfijnd werd in een ontwerp RUP.
Vandaag besliste het college de voorlopige vaststelling van het ontwerp voor het RUP Rubens voor te leggen aan de gemeenteraad van 30 maart. Na de vaststelling zal de stad een openbaar onderzoek organiseren. Gedurende 60 dagen zal iedereen het ontwerp-RUP kunnen inkijken en bezwaren kunnen indienen vooraleer kan worden overgegaan toch de effectieve bouw van de nieuwe onthaal- en bezoekersvoorzieningen.
De site bestaat uit het Rubenshuis, de Rubenstuin met de onbebouwde grond ter hoogte van Hopland 13, het Rubenianum en het Kolveniershof. De volledige site is in eigendom van de stad Antwerpen. Om bezoekers en inwoners kennis te laten maken met het definitieve ontwerp, organiseert de stad later dit jaar een pers- en infomoment.
Schepen voor stadsontwikkeling Annick De Ridder: “De site aan het Rubenshuis is een belangrijke blikvanger in het stedelijke weefsel van onze stad. We willen dat verder uitspelen door de site te verankeren in ontwikkelingsvisie van de binnenstad.”
Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Het Rubenshuis is een culturele troef van Antwerpen waar we voor bezoekers en inwoners voluit de kaart van beleving willen trekken. Na het openbaar onderzoek organiseren we later dit jaar een persmoment waar we de maquette en het plan van aanpak zullen voorstellen aan het grote publiek.”
Verantwoordelijke schepenen: Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening – Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur