Schepen voor leefmilieu ontdekt als eerste de mogelijkheden van de Antwerpse daken

Op 5 oktober 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu

De stad Antwerpen lanceert vandaag een nieuwe website waarop inwoners het warmteverlies van hun dak kunnen nagaan. Op www.zoominopuwdak.be vinden Antwerpenaars vanaf nu een nieuwe thermografische foto én meer informatie over het potentieel dat hun dak biedt voor een groendak én/of voor zonne-energie. Daarna kan iedereen nog verder advies op maat krijgen in het EcoHuis en de Woonkantoren. Schepen voor leefmilieu Ait Daoud testte de site en kreeg meer toelichting over de resultaten voor enkele Antwerpse daken.

De vorige thermografische foto werd in 2009 genomen. De website die toen gelanceerd werd, kon een enorm aantal Antwerpenaren bekoren, en zette een groot deel van hen aan om te investeren in dakisolatie. Dankzij de technologische ontwikkelingen biedt de huidige kaart veel meer detail.

Rekenmodule met info op maat

Het nieuwe verhaal gaat zo nog een stap verder. Antwerpen liet software uitwerken die naast de warmteverliezen van het dak ook berekent wat het potentieel is voor zonnepanelen en een groendak. Daarnaast vindt de gebruiker op de site ook een rekenmodule die voor hem persoonlijk een inschatting maakt van de kostprijs van zonnepanelen, groendak en isolatie. Deze gegevens zijn een extra stimulans voor bewoners om hun dak te isoleren.

Schepen voor leefmilieu Nabilla Ait Daoud: “Op dit moment is in Vlaanderen 60% van de daken geïsoleerd. Dat wil zeggen dat op zijn minst 40% van de daken te veel warmte en energie verliest. Dat is niet enkel een slechte zaak voor het milieu, maar evenzeer voor de portemonnee van de eigenaars.  Het doel van de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen is echter dat alle daken geïsoleerd zijn tegen 2020. Vanaf dan geldt immers een verplichting van dakisolatie indien woningen verkocht of verhuurd worden.”

Ook Vlaanderen werkt zelf ondertussen aan een zonnekaart voor het hele grondgebied en ondersteunde daarom graag het pilootproject van de stad Antwerpen. Informatie Vlaanderen berekende bijvoorbeeld de groendak- en zonne-energiekaarten aan de hand van de grootte, helling en oriëntatie van de daken van Antwerpen.

Drie potentieelkaarten

De nieuwe website biedt drie potentieelkaarten:

         Een thermografische kaart: op basis van de thermofoto zijn de warmteverliezen van de Antwerpse daken in kaart gebracht. Bezoekers ontdekken of hun dak voldoet aan de huidige isolatienormen.
         Een zonne-energiekaart: op basis van 3D-data en de oriëntatie en grootte van het dak krijgt de bezoeker zicht op de mogelijkheid om een zonneboiler (voor warm water) of zonnepanelen (voor elektriciteit) op zijn dak te plaatsen.
         Een groendakkaart: ook deze kaart maakt op basis van 3D-data een inschatting van de grootte en kostprijs van een groendak op het dak van de bezoeker. In de rekenmodule ziet de bezoeker ook hoeveel water hij met zo’n dak kan bufferen en hoeveel CO²-uitstoot dit dak compenseert.

Begeleiding door experts in het EcoHuis en de Woonkantoren

Wie vragen heeft over de resultaten voor zijn woning op de website, kan vanaf vandaag terecht bij de experts van het EcoHuis en de Woonkantoren. Ook de adviseur van Eandis die klanten in het EnergieHuis ontvangt, kan adviseren over isolatie en bijhorende premies en leningen. Zo kreeg schepen voor leefmilieu Nabilla Ait Daoud woensdagochtend als een van de eersten meer toelichting over de resultaten voor enkele Antwerpse daken.

In het EcoHuis kunnen bezoekers nu ook terecht in een tentoonstelling die helemaal op het thema ‘dak’ inspeelt. De dakroute toont welke duurzame materialen er bestaan en welke verschillende vormen van isoleren mogelijk zijn. Bovendien vinden bezoekers op het dak van het EcoHuis vijftien voorbeeldgroendaken die volop inspiratie bieden. Wie meer doorgedreven bouwtechnisch advies wenst, kan terecht bij de EcoHuisdokter op afspraak. Een groendakadviseur kan dan weer langskomen om de stabiliteit van het dak te bekijken en advies te geven over beplanting. De stad komt tussen in de kosten van dit advies.

Iedereen kan ook alle ondersteuning voor daken leren kennen tijdens het EcoHuisFeest op zondag 16 oktober. Tal van activiteiten zoals een klimmuur naar het dak van het EcoHuis, een dakkapper en dakhapjes staan op het programma.

Na Antwerpen volgt een zonnekaart voor heel Vlaanderen

De website voor Antwerpen is een voorbeeldproject. Ondertussen werkt de Vlaamse overheid (VEA,  Informatie Vlaanderen en VITO) in opdracht van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein aan een zonnekaart voor het hele Vlaamse grondgebied. De zonnekaart Vlaanderen zal voor elk dak in Vlaanderen kunnen aangeven hoe geschikt het is voor het opwekken van zonne-energie. Daarvoor worden gegevens verwerkt van in totaal meer dan 2,5 miljoen gebouwen, verspreid over de 308 Vlaamse steden en gemeenten. De zonnekaart Vlaanderen is een webtoepassing die tegen 2017 online staat.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is