U bent hier
Slim naar Antwerpen breidt aanbod voor KMO’s verder uit
Met zijn werkgeversaanpak begeleidt Slim naar Antwerpen werkgevers in de Antwerpse regio bij het uitwerken en realiseren van een sterk bedrijfsvervoersplan. Slim naar Antwerpen ondersteunt hierbij niet enkel grote bedrijven, maar ook KMO’s vanaf 20 werknemers. Dankzij de samenwerking tussen de stad en bedrijven worden ondertussen al meer dan 27.000 werknemers gemotiveerd om zich slim te verplaatsen in de stad. Het proefaanbod voor KMO’s waarbij werknemers alternatieve vervoersmiddelen kunnen uittesten, wordt deze maand uitgebreid voor KMO’s, in samenwerking met Cycle Valley.
Samenwerking met Antwerpse bedrijven: grote bedrijven en KMO’s
De werkgeversaanpak van Slim naar Antwerpen is gestart in het voorjaar 2016 en richtte zich in eerste instantie op grote Antwerpse bedrijven met meer dan 150 werknemers. In december 2016 is er dankzij de steun van de Vlaamse overheid ook een aanpak uitgebouwd voor KMO’s met 20 tot 149 werknemers. Dankzij advies op maat van ervaren bereikbaarheidsmanagers en een waaier aan diensten en producten, kunnen deelnemende bedrijven sterk inzetten op mobiliteitsmaatregelen en duurzaam woon-werkverkeer voor hun werknemers.
Dit initiatief is ondertussen uitgegroeid tot een succesvolle samenwerking tussen de stad Antwerpen en bedrijven in de Antwerpse regio. Ondertussen gaat het om 28 bedrijven met meer dan 150 werknemers en 32 KMO’s. Samen worden zo meer dan 27.000 werknemers aangesproken om zich voor hun woon-werktraject slim en duurzaam te verplaatsen.
Een proefaanbod om alternatieve vervoersmiddelen te testen
Een van de producten die Slim naar Antwerpen aan deelnemende bedrijven aanbiedt, is het proefaanbod fiets en openbaar vervoer. Dit initiatief geeft werknemers de kans om een of meerdere van de aangeboden vervoersmiddelen uit te proberen voor hun woon-werkverkeer. Voor bedrijven met meer dan 150 werknemers bestaat het proefaanbod uit elektrische fietsen, stadfietsen, plooi- en bakfietsen, fietskarren, Velo- en De Lijn-passen. Werknemers kunnen deze na reservatie gedurende 2 weken uittesten. 21 bedrijven hebben hiervan al gebruik gemaakt.
Aanvankelijk werd het proefaanbod slechts beperkt uitgerold in de KMO’s. Vanaf deze maand wordt het proefaanbod voor KMO’s verder uitgebreid. Slim naar Antwerpen werkt hiervoor samen met Cycle Valley, een start-up die fietsmobiliteit in bedrijven uitrolt. Cycle Valley zal als fietsleverancier gedurende 4 jaar de fietsen uitzetten in de deelnemende bedrijven. Na een testperiode kunnen geïnteresseerde bedrijven de fietsen verder huren, aankopen of leasen. Het proefaanbod voor de kleinere bedrijven bevat elektrische fietsen, een plooifiets, een Velo-pas en een weekpas van De Lijn; en kan gedurende 1 maand getest worden. Vandaag ging het eerste project van start in het bedrijf Pontes, in aanwezigheid van schepen voor mobiliteit Koen Kennis.
Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Vanaf deze maand zetten we met Slim naar Antwerpen intensiever in op de Antwerpse KMO’s. Het proefaanbod wordt uitgebreid met 10 mobilotheken waardoor we onze kleine en middelgrote bedrijven sneller kunnen bedienen. Voor deze aanpak op maat van KMO’s werkt de stad samen met Cycle Valley. Zo willen we nog meer werknemers ervan overtuigen om de fiets of het openbaar vervoer te testen als alternatief voor hun verplaatsingen van en naar het werk.”
De werkgeversaanpak praktisch
Geïnteresseerde bedrijven maken door middel van een persoonlijk gesprek met een van de bereikbaarheidsmanagers kennis met de werking van Slim naar Antwerpen. De producten en diensten worden voorgesteld en de mogelijkheden worden samen bekeken. Wanneer een bedrijf beslist om de samenwerking aan te gaan, wordt een deelnameovereenkomst ondertekend. Zo verbinden beide partijen zich om het engagement aan te gaan. Afhankelijk van de grootte en de noden van het bedrijf wordt bepaald welke producten/diensten ingezet worden: mobiliteitsscan, proefaanbod, mobiliteitsgids op maat, kortingsregeling (e-)fiets, communicatietoolkit, gebruik van de fietsservicebox, advies en opleidingen. Verder worden er ook regelmatig netwerk- en themabijeenkomsten georganiseerd.
Alle info staat ook op www.slimnaarantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.
Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit
Cycle Valley maakt deel uit van Start it@KBC en The Birdhouse, twee incubators die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunen. Cycle Valley staat voor zorgeloze fietsoplossingen voor bedrijven, inclusief levering, onderhoud, verzekering en pechbijstand. Dit zowel onder de vorm van leasing, huur of (groeps)aankoop.