U bent hier
Spoedarts trekt aan alarmbel: “We hebben de gevolgen van lachgas onderschat”
Gazet van Antwerpen - 19 Sep. 2019
Op de spoeddienst van het ziekenhuis Stuivenberg kwamen de afgelopen maanden een à twee patiënten per week binnen met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van het gebruik van lachgas.
Het verontrust Kevin Vereecken, spoedarts en Antwerps N-VA-gemeenteraadslid. “We hebben dit te lang onderschat”, zegt Vereecken. “Het moet een prioriteit worden.”
Het kabinet van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) onderzoekt welk beleid er kan worden gevoerd rond het gebruik van lachgas. In het verleden was het stadsbestuur eerder terughoudend met het nemen van maatregelen tegen dit fenomeen.
“We hebben het effect van het gebruik van lachgas onderschat”, zegt Kevin Vereecken. “Het is ook een persoonlijke schuldbekentenis. Ik had het onderschat en vond als gemeenteraadslid niet dat het een prioriteit moest worden. Als ik nu zie wat de gezondheidseffecten zijn bij veelvuldig gebruik en hoeveel patiënten ik zie op de spoed, dan moet het wel een prioriteit worden.”
Op de spoeddienst van Stuivenberg kwam in 2016 een patiënt langs met symptomen die de artsen niet konden plaatsen. Na verder onderzoek en uit de medische literatuur blijkt dat lachgas aan de basis lag. Veelvuldig gebruik tast het DNA aan en leidt tot geheugenverlies, concentratiestoornissen en dementie. De symptomen zijn tintelingen in de handen en armen, coördinatieproblemen en zelfs verlamming.
“Je kan het tot op zekere mate vergelijken met de gevolgen van decennialang zwaar alcoholgebruik”, zegt Vereecken. “Lachgas doet in één jaar wat alcohol over tientallen jaren doet met het lichaam.”
Vereecken merkt dat hij sinds 2016 steeds meer patiënten met dezelfde symptomen over de vloer krijgt op de spoeddienst. “Wekelijks gaat dat om een à twee patiënten”, zegt Vereecken. “En dat is alleen nog maar in Stuivenberg. Een echt profiel is er niet van de patiënten, buiten dat ze niet ouder dan 40 jaar zijn. Als ik hen erop wijs dat hun gezondheidsproblemen het gevolg zijn van lachgasgebruik, dan reageren ze verbaasd. ‘Waarom verkopen ze lachgas dan nog’, vragen ze mij.”
Verbieden
Het probleem van lachgas te verbieden is dat dit product wordt gebruikt in onder meer de bereiding van maaltijden. “Als het al zou verboden worden, dan moet je dit federaal of zelfs Europees regelen”, zegt Vereecken. “De stad Antwerpen kan kijken naar het preventieve en repressieve beleid rond drugsgebruik. Misschien moet er een campagne komen waar de focus ligt op de gevaren van het gebruik van lachgas. Ik weet niet wat de beste manier is, maar we moeten het zeker bekijken en er een prioriteit van maken. Het kan toch niet dat twintigers dement worden door het gebruik van lachgas.”
De gemeentebesturen van Kapellen, Arendonk en Herentals pogen het fenomeen in te perken door een GAS-boete te geven aan wie betrapt wordt op het gebruik van lachgas.
Ondertussen zijn alle spoeddiensten binnen het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen op de hoogte gebracht over de symptomen van mensen die veelvuldig lachgas verbruiken. Omdat er geen registratie bestaat van patiënten, is het onmogelijk om een beeld te krijgen op de omvang van het probleem. Bij de ziekenhuizen van de Gasthuiszusters Antwerpen is er geen weet van patiënten met gezondheidsproblemen als gevolg van overdadig lachgasgebruik.
Sacha Van Wiele