Stad Antwerpen treedt op tegen actievoerders die banden aflaten

Op 16 september 2024, over deze onderwerpen: Verkeersveiligheid

Sinds enkele maanden wordt Antwerpen geconfronteerd met actievoerders die banden van voertuigen laten leeglopen. De stad neemt nu maatregelen door deze acties ook administratief strafbaar te maken.  

De voorbije maanden werd Antwerpen geteisterd door acties van de ‘Tyre Extinguishers’, een internationale klimaatgroep. Bij deze acties lieten de klimaatactivisten doelbewust de banden van verschillende voertuigen die geparkeerd stonden op de openbare weg, leeglopen. De acties werden vaak ‘s nachts uitgevoerd. 

Specifiek verbod  

Om de openbare veiligheid en rust te herstellen, zorgt de stad er nu voor dat het leeg laten lopen van banden van andermans voertuig zonder diens toestemming verboden en dus ook administratief strafbaar is. De maatregel treedt in werking begin oktober, na goedkeuring van de gemeenteraad op 30 september. 

Burgemeester Bart De Wever: “Van andermans eigendom blijf je af, punt. Dit soort vandalisme is een terecht doorn in het oog van gewone Antwerpenaren. Banden leeglaten kan ook ernstige risico’s opleveren. Stel dat een dokter van wacht dringend naar een patiënt wordt geroepen, of een technicus opgebeld wordt voor een grootschalige storing. Daarom is deze bepaling in het politiereglement uitermate noodzakelijk om het fenomeen kordaat en doelgericht te kunnen bestrijden.”

Bart De Wever - Burgemeester

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is