Stad geeft jongeren stem tijdens inspraakproject Take Over

Op 25 oktober 2023

Antwerpse jongeren in gesprek met beleidsmakers over Antwerps nachtleven

Stad Antwerpen organiseerde op dinsdag 24 oktober de eerste sessie van Take Over nachtleven: een inspraakproject waarbij jongeren hun ervaringen en ideeën deelden over de uitdagingen van het nachtleven in Antwerpen, onder deskundige begeleiding. Met dit initiatief geeft de stad, waar één op de drie inwoners jonger is dan 26, haar jeugd een stem en blijft ze inzetten op een participatief jongerenbeleid. Het zal interessante inzichten opleveren die beleidsmakers als inspiratie kunnen gebruiken om het beleid inzake nachtleven verder vorm te geven. Op 6 november is er een tweede Take Over inspraakmoment, waarbij de deelnemende jongeren hun bevindingen en aanbevelingen kunnen presenteren aan bevoegd schepen Koen Kennis.

Tijdens het eerste inspraakmoment in jeugdcentrum Kavka dachten jongeren na over het thema nachtleven en wat dat voor hen betekent. Ze dachten daarbij na over enkele vragen zoals: Voelen zij zich veilig tijdens het uitgaan? Kunnen ze zichzelf zijn? Wat kan en moet er volgens hen beter of anders in het Antwerpse nachtleven?

De jongeren werden daarbij begeleid door ervaren medewerkers, om een maximale output te bereiken. Op 6 november zullen de jongeren hun aanbevelingen over het nachtleven toelichten aan bevoegd schepen Koen Kennis, die hierover met hen in gesprek gaat.

Schepen voor middenstand Koen Kennis: "Ik ben benieuwd naar de inzichten van de jongeren, en kijk er naar uit om hen te ontmoeten. Ik twijfel er niet aan dat we als beleidsmakers veel van hen kunnen leren."

Take Over geeft jongeren een stem

Take Over is een inspraak-en participatieproject dat stad Antwerpen in februari 2021 lanceerde op initiatief van schepen van onderwijs en jeugd Jinnih Beels. Tijdens een Take Over nemen jongeren het ook letterlijk over en krijgen ze de kans om in gesprek te gaan met beleidsmakers over thema’s die hen aanbelangen. Dankzij dit initiatief zijn er in het verleden ook al gesprekken gevoerd over skaten en algemeen welzijn van kinderen en jongeren.

​Elke Take Over vraagt een eigen aanpak en aangepaste methodiek. Jongeren worden doorheen het traject voorbereid op het gesprek. Ze leren daarbij onderscheid maken tussen feiten en meningen, maar ook hoe ze hun ideeën constructief kunnen formuleren en bespreken. Na dat voorbereidend traject gaan de jongeren daadwerkelijk in gesprek met de bevoegde beleidsmakers.

Alle info over Take Over en voorgaande projecten op oor.antwerpen.be/take-over.

  • Jinnih Beels - Schepen bevoegd voor onderwijs en jeugd
  • Koen Kennis - Schepen bevoegd voor financiën, mobiliteit, toerisme, middenstand en decentralisatie

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is