Stad investeert miljoen in klimaatadaptatie

Op 30 september 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu

De stad Antwerpen is partner in twee Europese projecten over klimaatadaptatie. Zo wil ze het hoofd bieden aan de voorspelde veranderingen en risico’s die de klimaatverandering in Antwerpen met zich zal meebrengen. Dankzij de inzet in deze projecten kan Antwerpen uit eerste hand heel wat kennis vergaren om deze uitdagingen aan te pakken.

Uit onderzoek van KULeuven en Vito blijkt dat Antwerpen zich mag verwachten aan extremer weer, met fases van felle hitte, stevige stormen en zware regenbuien. Schepen voor leefmilieu Nabilla Ait Daoud: “Antwerpen neemt als grootste stad van Vlaanderen haar verantwoordelijkheid. Ruimte maken voor groen en water in onze stad is de beste voorbereiding op de klimaatverandering, die zich nu al laat voelen.”

Samen bouwen aan een klimaatrobuuste stad

Dankzij enkele Europese projecten en de bijhorende subsidies, kan de stad ook effectief maatregelen uitwerken om klimaatrobuust te worden. Een klimaatrobuuste stad reageert veerkrachtig op klimaatproblemen, bijvoorbeeld door infrastructurele maatregelen te nemen. Zo stimuleert Antwerpen zijn inwoners nu al om een groendak, regenwaterput of infiltratievoorziening te installeren, via subsidies door het Ecohuis.

De inzet van de stad in de Europese projecten biedt Antwerpen de kans om een kennisnetwerk op te bouwen binnen Europa en zo van andere Europese steden te leren hoe zij met gelijkaardige problemen omgaan. 

Sint-Andries als klimaatrobuuste wijk

Het project Resilient Europe ging van start in mei 2016 en loopt tot mei 2018. Het is een samenwerking met 11 Europese steden waaronder Rotterdam, Glasgow, Thessaloniki, Malmö en Bristol. Het totale Europese projectbudget is 704.436 euro. Het Antwerpse partnerbudget is 37.500 euro. Europa financiert 70% hiervan, de stad moet voorzien in 30 % cofinanciering.

De Antwerpse bijdrage aan het project speelt zich af in de wijk Sint-Andries. De stad wil samen met het district Antwerpen concrete experimenten in co-creatie opzetten met de bewoners, bedrijven en verenigingen van de wijk. Met als doel om de ‘waterweerbaarheid’ van de wijk te verhogen. Schepen voor publiek domein Ludo Van Campenhout: “In de sint-Andrieswijk gaan we samen met de buurtbewoners op zoek naar manieren om wateroverlast en hitte in de stad binnen de perken te houden. Dit levert zeer creatieve en leuke ideeën op waarop we verder werken. Samen willen we werken aan een nog mooiere en duurzame stad”. Daarom gaat dit project ook deel uitmaken van Stadslab2050, in de vorm van een nieuw spoor ‘klimaatrobuust Sint-Andries'. Stadslab2050 is immers het stedelijk laboratorium voor denkers en doeners waarin de zoektocht naar een meer duurzame stad op alle vlakken een versnelling kan krijgen. De ervaring met transitiedenken en het begeleiden van verschillende partijen is hierbij een enorm voordeel.

Wateropvang, buffering en hergebruik op de Gedempte Zuiderdokken

Onder de noemer Sponge 2020 wil de stad een Antwerps demonstratieproject voor wateropvang, buffering en hergebruik opzetten in het projectgebied Gedempte Zuiderdokken.  In Antwerpen zijn het autonoom vastgoedbedrijf AG VESPA en de lokale rioolbeheerder rio-link de belangrijkste partners om van de Gedempte Zuiderdokken een internationaal gerenommeerd demonstratieproject voor klimaatadaptatie te maken. 

Schepen voor stadsontwikkeling Rob Van de Velde: “Met de herinrichting van de Gedempte Zuiderdokken stelt de stad Antwerpen ambitieuze doelstellingen voorop om deze belangrijke plek in de Zuidwijk een kwaliteitsvolle stedelijke invulling op internationaal niveau te geven. Die ambitie breiden we nu uit door er ook een internationaal gerenommeerd demonstratieproject voor klimaatadaptatie van te maken.”

Heleen Geeraert, CEO rio-link: “Met almaar grotere rioolbuizen gaan we wateroverlast in de toekomst niet kunnen vermijden. Klimaatadaptatie vergt aanpassingen aan riolen en openbare ruimte, maar ook private bouwprojecten en bewoners zullen een steentje moeten bijdragen. Op de Gedempte Zuiderdokken werken we dit samen uit.” 

Het project Sponge 2020 ging van start in juli 2016 en loopt tot juli 2020. In dit project werkt de stad samen met 10 Europese steden, waaronder Rotterdam, Leiden, Southend, Essex en Somerset. Dit project kan rekenen op financiële middelen van het Interreg-2-Zeeën-fonds. Het totale Europese projectbudget  bedraagt bijna 7 miljoen euro waarvan bijna 1 miljoen euro in Antwerpen. Europa financiert 60%, de stad moet voorzien in 40% cofinanciering.

Verantwoordelijke schepenen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu - Ludo Van Campenhout, schepen voor publiek domein - Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is