U bent hier
Stad laat levendigheid van wijken in kaart brengen
De stad besliste vandaag om een samenwerkingsverband van Architecture Workroom Brussels, Simply Community en Chris Kesteloot de opdracht te geven om de impact van ruimtelijke veranderingen op de levendigheid van drie nog nader te bepalen Antwerpse wijken te onderzoeken. De stad wil de instrumenten en inzichten uit het onderzoek later zelf toepassen op andere wijken.
Om een antwoord te kunnen bieden op de verdere groei van de bevolking in Antwerpen, werkt de stad aan de actualisatie van het strategisch Ruimtelijk Structuurplan (s-RSA). In dit plan worden de grote lijnen vastgelegd over waar en hoe de stad kan groeien of verdichten. Daarbij is het erg belangrijk dat het eigen karakter van elke wijk kan blijven bestaan of mag groeien.
De stad wil er ook voor zorgen dat ruimtelijke veranderingen of ontwikkelingen niet te zwaar doorwegen op de levendigheid van wijken maar dat ze deze levendigheid juist kunnen ondersteunen of versterken.
De stad besliste om aan een samenwerkingsverband van Architecture Workroom Brussels, Simply Community en Chris Kesteloot de opdracht te geven hierover meer kennis op te bouwen. Wat is de levendigheid in wijken en wat maakt dat mensen sommige wijken wel of juist niet aangenaam vinden? Hoe kunnen we als stad zelf zicht krijgen op de levendigheid in onze wijken en hoe kunnen we deze versterken?
De onderzoekers zullen aan de slag gaan in drie wijken in Antwerpen en daar intensief de levendigheid in beeld brengen. Stad en onderzoekers bekijken samen nog om welke wijken het zal gaan. Op basis van de inzichten die de onderzoekers daar verzamelen, zullen zij instrumenten ontwikkelen waarmee stadsmedewerkers vervolgens zelf aan de slag kunnen om ook in andere wijken de levendigheid in kaart te brengen. Op die manier kan de stad, bij de verdere groei van Antwerpen, mee de levendigheid ondersteunen of versterken in de betrokken wijken.
Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor wonen