Stad stimuleert gebruik van medicatieschema

Op 4 februari 2019, over deze onderwerpen: Welzijn

Veel mensen hebben contact met verschillende zorg- en welzijnsverleners. Het is belangrijk dat zij goed geïnformeerd zijn over de situatie en het medicijnengebruik van hun patiënten. Een medicatieschema kan hen, en ook hun patiënten, helpen. Daarom willen de stad, de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen en welzijnspartners het gebruik van een medicatieschema stimuleren.

Een medicatieschema is een overzicht van wanneer iemand welke medicijnen in welke dosis moet innemen. Het is een handig hulpmiddel voor mensen die veel medicijnen moeten innemen of chronisch ziek zijn. Daarnaast is het een belangrijk communicatiemiddel tussen zorgverleners.

“Het is voor zorgverleners niet altijd gemakkelijk om te weten welke medicatie een patiënt neemt”, zegt schepen voor gezondheid Fons Duchateau. “Denk bijvoorbeeld aan een spoedgeval. Dan is het belangrijk dat artsen snel weten welke medicijnen iemand inneemt en hoe vaak ze worden ingenomen. Een medicatieschema kan dan enorm helpen.”

Omdat een medicatieschema handig is voor patiënt en zorgverlener, wil de stad het gebruik ervan stimuleren. Daarom startten de stad, de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen, artsen, verpleegkundigen en specialisten het project ‘Antwerpen-Zuid zit op schema’.

Nog tot eind juni kunnen bewoners van Antwerpen Kiel, Hoboken en Wilrijk Valaar gratis een mapje met invullijstje aanvragen. Dat kan onder andere bij zorgverleners zoals huisarts en apotheker of welzijnsorganisaties. Zo kunnen ze zelf een lijstje met hun medicijnen opstellen en hun apotheker of zorgverlener vragen om een medicatieschema op te stellen. De komende maanden worden in deze wijken ook infosessies, onder andere in woonzorg- en dienstencentra, georganiseerd. Meer info staat op www.kava.be/zuidopschema.  

Verantwoordelijk schepen: Fons Duchateau - voorzitter van AG VESPA, bevoegd voor wonen, patrimonium, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, groen en gezondheids- en seniorenzorg

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is