U bent hier
Stad zet in op strijd tegen diabetes met infosessies en testmoment
Stad zet Wereld Diabetes Dag in de kijker en kondigt acties aan
Op dinsdag 14 november, Wereld Diabetes Dag, geeft stad Antwerpen de strijd die ze voert tegen diabetes een extra boost. Door het stadhuis in het blauw uit te lichten, van 17 uur tot middernacht, zet de stad de strijd tegen deze chronische aandoening ook letterlijk in de schijnwerpers. Stad Antwerpen blijft hierop inzetten door huisartsen extra te ondersteunen en mee te werken aan de campagne HALT2Diabetes van de Diabetesliga, die draait rond een gezonde levensstijl en wijst op de gevaren van diabetes. Er is ook een testmoment, waarbij stadsmedewerkers de kans krijgen om zich te laten testen op diabetes type 2.
Diabetes, ook gekend als suikerziekte, is een chronische aandoening en een groot en toenemend gezondheidsprobleem. Vooral diabetes type 2, mede veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, is een wereldwijd probleem. 1 op 10 Belgen kampt met diabetes en bovendien weet 1 op 3 zelfs niet dat ze de aandoening hebben.
Schepen voor gezondheid Els van Doesburg: “Door gezonder te leven kan je het risico op diabetes type 2 halveren. Daarom blijven we als stad volop inzetten op het promoten van een gezonde levensstijl en preventie van diabetes. Kiezen voor gezonde voeding, voldoende beweging, stoppen met roken en minder alcohol kan op lange termijn een wereld van verschil maken voor je gezondheid en levenskwaliteit.”
Sensibiliseren rond gezonde levensstijl
Ook dit jaar zet stad Antwerpen haar schouders onder HALT2Diabetes. Via dit project van de Diabetesliga en met steun van de Vlaamse overheid worden personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 opgespoord en begeleid naar een gezonde levensstijl.
In de maand november vinden er verschillende infosessies plaats. Tijdens deze infosessies vullen deelnemers de FINDRISC-vragenlijst in om hun risico op diabetes in te schatten. Tot nu toe namen 232 mensen deel; 93 hadden een verhoogd risico op diabetes zonder al gezondheidsklachten te hebben.
Mensen met een verhoogd risico kunnen inschrijven voor gratis groepssessies bij een diëtist in Antwerpen, Deurne, Borgerhout, op Linkeroever en op het Kiel. Die groepssessies starten in november en lopen tot in januari 2024. Ze zijn een samenwerking met de Diabetesliga, LOGO Antwerpen, Eerstelijnszones Antwerpen, CM, Solidaris en lokale partners.
Ondersteuning huisartsen
Stad Antwerpen zorgt momenteel al voor financiële middelen waarmee vier verpleegkundigen tijdelijk huisartsen ondersteunen om de opvolging van chronische ziekten zoals diabetes type 2 bij kwetsbare patiënten te verbeteren. Zij vormen ook de brug met welzijnsactoren om naast het medisch probleem ook andere problemen aan te pakken. Deze verpleegkundigen ondersteunden al 28 huisartspraktijken verspreid over de stad. Dankzij deze aanpak kunnen complicaties en hoge gezondheidskosten op lange termijn vaker worden vermeden.
Testing voor stadspersoneel
Op Wereld Diabetes Dag kunnen medewerkers van stad Antwerpen zich laten testen op het risico op diabetes type 2. Dat gebeurt aan de hand van een vragenlijst die wordt afgenomen door het Medisch Toezicht en de dienst Gezondheid van de stad. Medewerkers bij wie een verhoogd risico wordt vastgesteld, kunnen onmiddellijk en zonder afspraak terecht bij de arbeidsarts voor verder onderzoek.
Iedereen die wil kan zelf online het risico op diabetes berekenen via www.gezondheidskompas.be/diabetes.
Els van Doesburg - Schepen bevoegd voor wonen, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, en gezondheids- en seniorenzorg