U bent hier
Stadsprojecten in de Ringzone
Op verschillende locaties in de stad langs de Ring sieren sinds kort houten constructies het straatbeeld. Deze objecten springen in het oog en informeren zo op een originele manier over lopende en toekomstige projecten van de stad en de districten in de Ringzone. Een uitgebreide uitleg is te vinden op www.antwerpen.be/ringzone.
Veertien stadsprojecten in de Ringzone
De houten constructies zijn gemaakt uit gerecycleerde meerpalen en zijn op elke locatie anders opgesteld. Er staat telkens een korte omschrijving bij van het project. In totaal gaat het om veertien stadsprojecten op twaalf verschillende locaties waar de stad samen met de districten aan werkt.
Concreet gaat het om volgende projecten:
Berchem stationsomgeving
“Het station: een plek van vertrekken, passeren en aankomen. Een toplocatie voor nieuwe bestemmingen, gemakkelijk bereikbaar. En straks nòg beter met fiets, trein, tram of bus.”
Toekomstbos Berchem
“Hier groeit het toekomstbos. Door jonge handen geplant. Een klein stukje dichter bij een Groene Singel.”
Nieuw Zurenborg
“De voormalige gassite. Vandaag vluchtig en enthousiast gebruikt. Een stadsdeel dat wacht op een nieuwe eindbestemming.”
Centers Borgerhout
“Een bruisende en aantrekkelijke toegang tot Borgerhout. Met sociale, culturele en economische ondernemers die vergeten ruimtes nieuw leven inblazen. Nu nog onzichtbaar, maar straks helemaal present.”
Singelfietspad
“En de fietser, hij fietste voort. Op de brede fietslaan naast de Singel, van de Scheldekaaien tot de Noorderlaan. Hij fietst langs groene bermen. Helder verlicht in de schemer. En telt de bomen op zijn pad (het zijn er honderden meer dan voorheen).”
Turnhoutsepoort
“Tram 10 ondergronds, de kruispunten compact, een shortcut voor de fietssnelweg en een upgrade van het groen. De Turnhoutsepoort heet u welkom!”
Spoor Oost
“Elf publieke hectare. Een mix van hard en zacht, grijs en groen. Nieuwe activiteiten vinden hier al hun stek. Benieuwd naar wat er nog kan op dit veelzijdige terrein!”
Passerelle-fietsbrug Schijnpoort & Schijntje Deurne (op dezelfde locatie)
Passerelle-fietsbrug Schijnpoort
“Een passerelle voor voetgangers verbindt binnen- en buitenstad. Een fietsbrug laat het Ringfietspad eindelijk doorlopen naar het noorden. Snelle verbindingen voor traag verkeer. We kijken er naar uit!”
Schijntje Deurne
“Volg de paden die je door het groen naar het water brengen, het Schijn. Een plek om te wandelen, fietsen, ravotten en picknicken.”
Slachthuissite – Noordschippersdok – Lobroekdok
“Damwijk. Een dorp in de stad, op de vooravond van grote veranderingen. Nu nog gedragen door infrastructuur en bedrijvigheid, maar straks een wijk aan het water, met de grote infrastructuur uit het zicht en de voeten in het groen.”
Cultuurpark expo & Ringfietspad optimalisatie (op dezelfde locatie)
Cultuurpark expo
“Straks zeg je niet langer ‘den Expo’ maar ‘Cultuurpark Expo’. Hij zal zichzelf heruitvinden en steekt de hand uit naar cultuurspelers in de omgeving om enthousiast samen te werken. Straks waden bezoekers doorheen de groene parkvingers van de ene cultuurlocatie naar de andere.”
Ringfietspad optimalisatie
“Het Ringfietspad loopt van zuid naar noord en terug. De ene keer onder het kruispunt door, de andere keer erop. En met een ommetje rond de snelwegkruispunten van E19 en E313. Straks onder alle kruispunten door en met een shortcut onder de snelwegen heen?”
Knoop zuid
“Het Zuid verandert. De spaghettiknoop wordt ontward en maakt ruimte voor een landschap dat plant en dier verbindt. Even verder krijgt een nieuwe woonwijk vorm en ontplooit duurzame bedrijvigheid zich aan het water. Het Zuid verandert. Stap voor stap.”
Park Brialmont
“De Villegaspark, Wolvenberg en Brilschanspark versmelten straks tot een groots Park Brialmont. Een groen hart dat klopt voor Berchem.”
Verantwoordelijke schepenen: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG VESPA - Koen Kennis, schepen voor mobiliteit