U bent hier
Stedelijk personeelsbeleid klaar voor de toekomst
Stad en OCMW Antwerpen zijn samen met de 9 districten een belangrijke werkgever. Antwerpen ijvert al lange tijd voor meer vrijheid om een modern en transparant personeelsbeleid te voeren. Dat is nodig, want de uitdagingen zijn helemaal anders voor een grootstad dan voor kleinere gemeenten. In het voorjaar besliste het Vlaams parlement om steden en gemeenten meer autonomie in hun organisatie te geven. Antwerpen kan voortaan zelf vorm aan het stedelijk personeelsbeleid geven. De stad ontwikkelt daarom een visie op de administratie van morgen, met innovatie, digitalisering en flexibiliteit als rode draad.
Samen stellen de stad, de 9 districten en het OCMW van Antwerpen ongeveer 7000 mensen tewerk. Antwerpen is daardoor de grootste werkgever van alle Vlaamse steden en gemeenten. Een grote organisatie en de grootstedelijke uitdagingen brengen geheel eigen noden mee. Ook de digitalisering, gemoderniseerde dienstverlening en de veranderende verwachtingen van medewerkers zorgen ervoor dat Antwerpen lang vragende partij was voor meer armslag. De stad wil namelijk een eigen modern en transparant personeelsbeleid. Een wijziging van het Gemeentedecreet die het Vlaams parlement in mei 2016 goedkeurde, maakt dat nu mogelijk.
“In 2013 heeft het stadsbestuur aangekondigd dat de stedelijke administratie 1420 VTE’s zonder naakte ontslagen zou laten afvloeien om de groeiende pensioenkost te dekken en Antwerpen financieel gezond te maken”, legt schepen voor personeel Ludo Van Campenhout uit. “Onze visie daarbij is: beter doen met minder mensen. Innoveren en onze werkwijzen verbeteren. Uiteraard steeds in constructief overleg met de vakbonden. We willen werknemers meer vrijheid en verantwoordelijkheid geven en de focus leggen op resultaten.”
“Door de besparingen en grondige efficiëntieoefeningen is de voorbije jaren een inspanning gevraagd van het personeel”, verklaart burgemeester Bart De Wever. “Onze medewerkers worden hier nu voor beloond, want dat maakte ruimte vrij om een nieuw en modern beleid uit te werken. We gaan van start met e-inclusie, waardoor elke medewerker een smartphone als werkinstrument zal krijgen. We hervormen ook het verloningskader van het topmanagement op basis van een onafhankelijke studie.”
E-inclusie
Eén van de belangrijke pijlers van de nieuwe visie op het stedelijk personeelsbeleid is de zogenaamde e-inclusie. In de toekomst zullen medewerkers van de stad een smartphone krijgen die een echt werkportaal wordt. Daardoor kunnen ze meer digitaal en flexibeler werken. In navolging van het digitaliseren van de dienstverlening zal dus ook de interne stedelijke organisatie steeds meer digitaal werken.
“Maximale klantgerichtheid staat voorop”, zegt burgemeester De Wever. “De technologische vooruitgang biedt enorm veel kansen om onze dienstverlening te verbeteren en digitaal te verbreden. Dat komt de Antwerpenaar ten goede. Maar ook op de werkvloer brengt dit een ware revolutie met zich mee. Door werkprocessen steeds meer te digitaliseren stappen we voorgoed af van oude clichés over administraties en geven we werknemers de meest moderne tools in handen.”
“De smartphone wordt veel meer dan een toegang om personeelszaken zoals verlof of ziekte te regelen. Het zal een werkinstrument worden dat alle mogelijke applicaties bevat”, verduidelijkt burgemeester De Wever verder. “Werknemers zullen gemakkelijk kunnen communiceren met elkaar, maar ook echt kunnen werken via smartphone. Denk aan apps voor toezicht waarbij werknemers meteen een digitale handtekening kunnen zetten, foto’s van een overtreding kunnen toevoegen aan een dossier of checklists kunnen raadplegen om een controle uit te voeren. En als ze op weg naar hun werk bijvoorbeeld sluikstort tegenkomen, kunnen ze dat meteen melden via de sluikstort-app.”
Sterker en afgeslankt management
Het aantal topambtenaren werd sinds het begin van de legislatuur drastisch ingeperkt: er verdwenen 10 functies op het hoogste niveau, onder andere door het inkantelen van bepaalde diensten. Daardoor kregen sommige bedrijfsdirecteurs een groter takenpakket. In het verleden waren er ook niet te rechtvaardigen verschillen in de verloning van het topmanagement. Organisatieadviesbureau Hay voerde daarom in opdracht van de stad een onafhankelijke studie uit om een nieuw verloningskader uit te werken.
“Antwerpen wil een eerlijke en transparante verloning voor de overgebleven managementfuncties. We willen topprofielen met ervaring die zelf vernieuwende ideeën aanbrengen en meewerken aan de stad van morgen”, benadrukt schepen Van Campenhout. “Op basis van het onafhankelijke onderzoek van Hay voeren we een billijke en logische piramideschaal in voor het topmanagement. Maar de verloning blijft wel bescheiden in vergelijking met de privé-sector, waar 85% van de gelijkaardige profielen meer verdient.”
Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever – Ludo Van Campenhout, schepen voor personeel – Fons Duchateau, voorzitter OCMW Antwerpen