Uitreiking Prijs Geschiedenis & Volkskunde 2016 - Antwerpen

Op 24 oktober 2016, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Een Vlaams-Nederlandse erfgoedjury selecteerde drie genomineerden voor de Prijs voor Geschiedenis en Volkskunde 2016 van de provincie Antwerpen. Het gaat om Liesbeth Eysermans, Paul Peeters en het duo Eliane Van den Ende en Ronny Van de Velde. De winnaar wordt bekendgemaakt op 26 oktober in het Letterenhuis. De pers is hier van harte op uitgenodigd.

“De provinciale prijs voor Geschiedenis en Volkskunde gaat op zoek naar een vernieuwende en frisse aanpak binnen het erfgoedveld in onze provincie. De vierkoppige jury telt leden van Heemkunde Vlaanderen, Familiekunde Vlaanderen, ETWIE en de voormalige coördinator van het Nederlandse Landelijk Contactpunt voor Museumconsulenten. Zij nomineerden drie kanshebbers op basis van hun verdiensten op het vlak van erfgoed, geschiedenis en volkskunde” legt gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens uit.

Liesbeth Eysermans, coördinator van M.Art (de artistieke poot van het Molse Jeugdhuis TYDEEH), wordt geprezen voor de ontwikkeling van twee grensoverschrijdende projecten: M.Art interpreteert Jakob Smits en Urbex Kempen. Roerend erfgoed en hedendaagse kunstpraktijken; onroerend erfgoed en fotografie; jeugdwerking en erfgoed: het zijn combinaties waar Liesbeth Eysermans en de jongeren van M.art inventief mee omgaan.

 

Paul Peeters, auteur van De Werelden van K. C. Peeters (1903-1975), wijdde vele jaren aan het redigeren van het imposante dubbelvolume over het leven van zijn vader Karel C. Peeters, journalist, stadssecretaris, heemkundige, conservator en professor. Een duizendpoot die met zijn brede invloed en activiteiten impact had op de Universiteit Gent, op de stad Antwerpen en op de heem- en volkskunde in Vlaanderen, tot Bokrijk toe met de heropbouw van de afgebroken Antwerpse historische huizen in de “Oude Stad.”

 

Het duo Eliane Van den Ende, schrijver – journalist, en Ronny Van de Velde, galeriehouder – uitgever – bibliofiel – verzamelaar, werkten de voorbije jaren aan een dubbelproject: de documentatie en geschiedenis na restauratie van de historische hoedenwinkel Rossaert in het Sint-Pauluskwartier te Antwerpen en het grootse boek De Rossaert & zijn passanten waarin de buurt in beeld en woord tot leven komt, een buurt die sinds de renaissance gefrequenteerd werd door heel wat artistieke lui van ver voorbij de Belgisch grenzen; Albrecht Dürer, Eugène Delacroix, Otto Dix …

Diversiteit aan projecten

Luk Lemmens is enthousiast: “Het is mooi dat de drie genomineerden heel verschillende benaderingen van geschiedenis belichamen. Er is een coördinator in Mol die met jongeren werkt, een advocaat-auteur die op eigen houtje archivalisch onderzoek doet en een tandem journalist-galeriehouder die de geschiedenis van een Antwerpse ‘pettenwinkel’ doet herrijzen, letterlijk dankzij een restauratie en figuurlijk met een lijvig boek. Het is een mooi bewijs dat erfgoed leeft in onze provincie. De winnaar wordt op 26 oktober bekroond in het Letterenhuis.”

Jury Prijs Geschiedenis & Volkskunde 2016 – Provincie Antwerpen:

Agnes Vugts, Agnes Vugts Erfgoedprojecten – Goirle – Nederland
Fons Dierickx, voorzitter Raad van Bestuur Heemkunde Vlaanderen – Mechelen
Tijl Vereenooghe, medewerker, ETWIE vzw – Mechelen
Marc Van Den Cloot, voorzitter Familiekunde Vlaanderen – Merksem
Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed van de provincie Antwerpen (voorzitter)

Winnaars van de voorbije edities:

2015: Herman Sterckx, coördinator van het Wereld Oorlog Een-project ‘Kempense Klaprozen’

2014: Luc Rombouts, beiaardier, voor zijn publicatie ‘Zingend brons. 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen en de Nieuwe Wereld’

Beleidsverantwoordelijke:
Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is