U bent hier
Verplicht advies ruimtelijke veiligheid bij de heraanleg van straten, pleinen en binnenplaatsen
Het college besliste vandaag dat stadsvernieuwingsprojecten voortaan een advies ruimtelijke veiligheid moeten opnemen. Dit advies formuleert aanbevelingen voor de heraanleg van straten, pleinen en binnenpleinen van publieke gebouwen, zodat zij beter kunnen worden afgestemd op de noden van de buurt.
Met het advies ruimtelijke veiligheid wil de stad de uitkomst van stadsvernieuwingsprojecten verder verbeteren. Voor dergelijke projecten starten, zal eerst een leefbaarheidsscan worden uitgevoerd om de ruimtelijke veiligheid in kaart te brengen. Deze scan onderzoekt het menselijk gebruik van straten, pleinen en binnenpleinen van publieke gebouwen.
De omgevingsscan bundelt de expertise van stadsmedewerkers die de buurt van de heraanleg goed kennen. Zo ontstaat een gedetailleerd beeld van hoe straten en pleinen worden gebruikt. Wordt het plein vooral gebruikt tijdens de kantooruren of zijn er andere piekmomenten? Is er een gekende problematiek van leegstand of vandalisme in de straat? Komen er veel jongeren of eerder ouderen op het plein?
De resultaten van de omgevingsscan worden gebundeld in een advies ruimtelijke veiligheid. Dit advies geeft waardevolle aanbevelingen aan ontwerpers. Zo kunnen zij hun voorstellen aanpassen en verbeteren in de ontwerpfase.
De stad wil zo de heraanleg van straten, pleinen en binnenpleinen beter afstemmen op de noden van de buurt en dit principe structureel verankeren in het ontwerpproces. Bovendien worden kansen om de ruimtelijke veiligheid van straten en pleinen te verbeteren al gedetecteerd in de ontwerpfase. Dat komt de leefbaarheid van Antwerpen ten goede.
Het advies ruimtelijke veiligheid wordt tot eind 2018 getest bij een selectie van projecten van de groep stad Antwerpen. Zij moeten het advies opnemen in hun projectbeschrijving en ontwerpen. Zo werd al een leefbaarheidsscan uitgevoerd gedurende de ontwerpfase van de Gedempte Zuiderdokken. Ook bij projecten zoals tuinstraten in Berchem en Wilrijk zou het advies ruimtelijke veiligheid een meerwaarde kunnen betekenen. Vanaf 2019 wordt het advies uitgebreid naar alle projecten.
Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Rob Van de Velde, schepen voor ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling